Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge przeanalizowali 61 badań poświęconych otyłości i doszli do wniosku, że to wielkość porcji wpływa na to, ile tak naprawdę jemy. Zdaniem badaczy w ciągu ostatnich 20 lat porcje żywności sprzedawanej w sklepach czy serwowanych w barach i restauracjach znacznie się zwiększyły. A to sprawia, że po prostu jemy więcej. Wyniki badań, opublikowane w “Cochrane Database of Systematic Reviews” wskazują, że osoby, którym serwuje się więcej jedzenia, będą jadły więcej.
Zdaniem badaczy w ograniczeniu wielkości spożywanych dań pomóc może m.in. korzystanie z mniejszych talerzy, kubków i sztućców.
Jak zmieniała się wielkość porcji? Średnia wielkość dań w latach 1993 i 2013:
- Bagietka zwiększyła się z 70 g do 86 g
- Paczka chipsów zwiększyła się o 50% – z 100 g do 150 g
- Paczka orzeszków jest teraz 80% większa
Źródło: Brytyjska Fundacja Serca (Portion Distortion report)
Czytaj więcej: