Każdemu zdarza się sobie pofolgować. Jak regenerować wątrobę? Jak przeżyć święta i obiadki?

Wspólne biesiadowanie stanowi piękną polską tradycję pielęgnowaną przy okazji świąt i rodzinnych uroczystości. Jednak suto zastawiony stół z pewnością nie sprzyja zdrowiu wątroby… Szkodzi jej nie tylko alkohol, ale także tłuste potrawy. Około 6 milionów Polaków zmaga się z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby, która często występuje wraz z otyłością, cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym. W jaki sposób chronić i regenerować wątrobę, nie rezygnując z obfitych w pyszne jedzenie rodzinnych spotkań?

Co warto wprowadzić do jadłospisu?

Obok usuwania toksyn z organizmu, jedną z głównych funkcji wątroby jest produkcja żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. To właśnie tłuste potrawy obciążają ten ważny dla naszego organizmu organ, doprowadzając do uszkodzeń tworzących go hepatocytów, stłuszczenia oraz stanów zapalnych.[1] Na szczęście w tradycyjnej polskiej kuchni znajduje się wiele składników, które dobrze wpływają na wątrobę. Wystarczy nieco przesunąć kulinarne akcenty.

Pożądanym dodatkiem do obiadu są na przykład buraczki. Podobnie jak marchew i jabłka, stanowią ważne źródło flawonoidów, które wspierają pracę wątroby i usuwanie toksyn.[2] Gotowane buraki i marchewka są przecież wspaniałym dodatkiem do dań głównych, serwowanych na naszych stołach. Warto także napić się barszczu, a na deser zjeść bogatą w jabłka szarlotkę. Podobne właściwości prezentują warzywa kapustne, między innymi brokuły, kapusta i kalafior. Zawarty w nich glutation – jeden z flawonoidów – wspomaga pracę wątroby. W tradycyjnej kuchni nie warto także żałować czosnku, ponieważ wspiera on proces oczyszczania wątroby i reguluje poziom złego cholesterolu.

Tradycyjne dania w niskokalorycznej wersji

Dbając o wątrobę, nie musimy rezygnować ze wszystkich ulubionych tradycyjnych dań. Wiele z nich można po prostu przygotować w lżejszej, mniej kalorycznej wersji. Majonez i śmietanę z powodzeniem zastąpimy na przykład mniej obciążającym wątrobę jogurtem. Warto również rezygnować ze smażenia niektórych potraw, zastępując ten proces gotowaniem na parze. Dania staną się mniej tłuste, a co za tym idzie bezpieczniejsze dla wątroby.[3]

Ulga dla wątroby dzięki wspaniałej mocy ziół

W trakcie wspólnej uczty ulubione potrawy bardzo często popijamy herbatą. To dobry zwyczaj. Posłuży nam zwłaszcza, gdy zrezygnujemy z jej dosładzania, a tradycyjne czarne liście zastąpimy zielonymi. Zielona herbata wspiera procesy przemiany materii oraz oczyszcza organizm. Doskonale wpływa także na wątrobę. Zawarte w jej liściach substancje zapobiegają akumulacji komórek tłuszczowych w organie. Korzystnym działaniem na wątrobę odznaczają się także dziurawiec, mięta i pokrzywa. [4]

Dawka aktywności

Aktywność fizyczna stanowi korzyść dla niemal całego naszego organizmu. Wątroba nie jest wyjątkiem. Magazynowanie tłuszczu i podwyższony poziom cholesterolu zdecydowanie jej nie służą. Regularne ćwiczenia prowadzą do spadku masy ciała, jak również odciążają wątrobę w codziennych zadaniach i wspierają jej regenerację.[5] Warto poświęcić na ćwiczenia przynajmniej pół godziny, kilka razy w tygodniu. Nasz organizm, z wątrobą na czele, podziękuje nam za aktywność fizyczną – szczególnie po dłuższej biesiadzie lub sycącym obiedzie.

Fosfolipidy niezbędne, czyli ratunek dla wątroby

Wsparcia dla wątroby, która nie przepada za długim biesiadowaniem, warto poszukać także w aptece. Szczególnie przydatne będą preparaty zawierające fosfolipidy niezbędne. Ta grupa związków doskonale wpływa na organ na kilka sposobów. Ułatwia rozpuszczanie cholesterolu w żółci, hamuje procesy włóknienia, uczestniczy w trawieniu tłuszczów i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Odpowiednia dawka fosfolipidów niezbędnych to przynajmniej 1800 mg na dobę. Taką podaż można zapewnić organizmowi, sięgając po produkty lecznicze dostępne w aptekach.[6]

SAPL.PCH.19.05.0840

 

 

[1] Rózga J i wsp. Co nowego w leczeniu wątrobowozastępczym? Hepatologia 2014; 14: 139-148.

[2] Puzanowska-Tarasiewicz H i in. Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu. Bromat chem toksykol 2010; XLIII (1): 9–14.

[3] Instytut Żywności i Żywienia, Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, http://www.izz.waw.pl/en/main-page/3-aktualnoci/aktualnoci/643-piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy, dostęp dnia: 01.03.2019

[4] Wierzejska R. Herbata w diecie. Czy to wyłącznie przyjemność, czy też efekt zdrowotny? https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/176953,herbata-w-diecie-czy-to-wylacznie-przyjemnosc-czy-tez-efekt-zdrowotny, dostęp dnia: 26.05.2019.

[5] Wojtasik W., Szulc A., Kołodziejczyk M., Szulc A.. Wpływ wysiłku fizycznego na homeostazę i środowisko

wewnętrzne organizmu człowieka. Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(9):754-767.

[6] Kozłowska-Wojciechowska M. Niezbędne fosfolipidy. Terapia 2014: 6 z. 2(307): 12–15.