Naukowcy z University of North Carolina at Chapel Hill odkryli, w jaki sposób kombucha może zmniejszać gromadzenie się tłuszczu i obniżać poziom trójglicerydów we krwi. Ich wysokie poziomy są niebezpieczne, gdyż wiążą się z poważnymi schorzeniami, w tym problemami z wątrobą i trzustką oraz chorobami układu krążenia (jak miażdżyca, udar mózgu, niewydolność serca). Szczegóły opisano w PLOS Genetics.
Czytaj też: Napoje gazowane z mniejszą ilością chemii? Zapadła ważna decyzja
Prof. Rob Dowen z University of North Carolina at Chapel Hill mówi:
Badania żywności funkcjonalnej, która może bezpośrednio poprawić homeostazę lipidów podczas chorób metabolicznych lub która mogłaby służyć jako uzupełnienie tradycyjnych podejść terapeutycznych, ma ogromne znaczenie dla zidentyfikowania nowych strategii wspierających długoterminowe zdrowie we współczesnych czasach.
Kombucha pomaga schudnąć bez głodówek
Naukowcy przyjrzeli się w szczególności herbacie kombucha ze względu na “uderzający brak mechanicznych informacji na temat wpływu jej spożycia na konsumenta”. Kombucha, która ma swoje korzenie w tradycyjnej medycynie wschodniej, jest niezwykle popularna na całym świecie – wielu smakoszy ma także w Polsce. Według Grandview Research oczekuje się, że światowy rynek kombuchy będzie rósł w latach 2022–2030 ze skumulowanym rocznym wskaźniku wzrostu (CAGR) na poziomie 15,6 proc.
Czytaj też: Kobiety po menopauzie powinny unikać napojów słodzonych cukrem
Kombucha to napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany (SCOBY). Napój ma charakterystyczny smak, który dla niektórych osób jest trudny do przełknięcia. Ten orzeźwiający i musujący napój ma barwę od jasnoszarej do ciemnobrązowej, podczas gdy SCOBY to galaretowata struktura o białej lub jasnopomarańczowej barwie złożona z celulozy i mikroorganizmami symbiotycznymi. Barwa kombuchy zależy od rodzaju herbaty wykorzystanej do fermentacji (najlepiej czarnej lub zielonej).
“Sercem” każdej kombuchy stanowi wspomniany SCOBY, który jest bogaty w drobnoustroje probiotyczne, m.in. gatunki z rodzaju Acetobacter, Lactobacillus i Komagataeibacter, które kojarzymy z licznymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak obniżenie ciśnienia krwi, wspomaganie utraty wagi i zmniejszenie stanu zapalnego.
Naukowcy co prawda przeprowadzili badania na nicieniach Caenorhabditis elegans, które nie mają takich problemów z magazynowaniem tłuszczu jak ludzie, zaobserwowany efekt molekularny może być podobny. Naukowcy odkryli, że gdy drobnoustroje skolonizowały jelita nicienia, wywołały zmiany metaboliczne podobne do tych, które zachodzą podczas postu. Drobnoustroje zasadniczo zwiększyły tworzenie białek potrzebnych do rozkładu tłuszczu, jednocześnie zmniejszając tworzenie się białek, które pomagają budować trójglicerydy.
Prof. Rob Dowen dodaje:
Byliśmy zaskoczeni, gdy odkryliśmy, że zwierzęta spożywające dietę składającą się z drobnoustrojów probiotycznych znajdujących się w herbacie kombucha wykazywały zmniejszoną akumulację tłuszczu, niższy poziom trójglicerydów i mniejsze kropelki lipidów – organelli przechowujących lipidy komórki – w porównaniu z innymi dietami. Odkrycia te sugerują, że drobnoustroje zawarte w herbacie kombucha wywołują u gospodarza stan przypominający post, nawet w obecności wystarczającej ilości składników odżywczych.
Kombucha pozostaje głównym bohaterem wielu badań medycznych – ostatnio stwierdzono, że skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Dodatkowe badania sugerują również, że kombucha może być silnym przeciwutleniaczem zmniejszającym stany zapalne i środkiem przeciwbakteryjnym.