Źródła białka
Duża podaż białka jest charakterystyczna dla sportowców. Ci, którzy dbają o swój jadłospis, dobrze wiedzą, jakie korzyści dla organizmu przynosi spożywanie wartościowego białka ze źródeł odzwierzęcych. Przede wszystkim chodzi tutaj o jego jakość i strawność. Białko zwierzęce, w przeciwieństwie do białka roślinnego, zawiera aminokwasy egzogenne, czyli takie, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. W dodatku białko pochodzące z produktów odzwierzęcych jest dobrze przyswajalne [1]. Wynika z tego, że trening siłowy w oparciu o produkty roślinne wymagałby niezwykle urozmaiconych posiłków i fachowej wiedzy. Nie ulega więc wątpliwości, że osoby trenujące powinny rozważyć spożywanie białka odzwierzęcego jako łatwo dostępnego i niewymagającego tak wielkiej uwagi przy komponowaniu posiłków. Pytanie tylko, w jakich produktach je znajdziemy?
Mięso indycze
Osoby aktywne fizycznie chętnie sięgają po mięso indycze. Doktor inż. Neuhoff-Murawska, dietetyk, ekspert programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, zauważa, że mięso to cechuje wysoka zawartość białka. Białko przyczynia się do wzrostu oraz utrzymania masy mięśniowej i kostnej. Indyk jest także źródłem witamin: B3, B6, B12 i D oraz minerałów takich jak potas, cynk czy fosfor.
Na tym nie kończą się jego zalety! Mięso z indyka cechuje uniwersalny smak. Poniżej nasza propozycja na błyskawiczny filet z indyka z patelni.
Do wykonania tego przepisu wystarczy filet z piersi indyka, ogórek, połowa czerwonej cebuli, małe opakowanie jogurtu naturalnego, ulubiona przyprawa do drobiu i odrobina oliwy.
Pierś z indyka należy podzielić na mniejsze kawałki, a następnie oprószyć przyprawą do drobiu i umieścić na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Mięso powinno smażyć się po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. W tym czasie można zająć się przygotowaniem prostej sałatki. Ogórek przed pokrojeniem można oprószyć solą i odstawić na chwilę, aby puścił soki. Cebulę należy pokroić w kosteczkę, dodać do cienkich plastrów ogórka i zalać jogurtem. Danie będzie dobrze smakowało z gotowanym ryżem.
Nabiał
Jakie jeszcze produkty są źródłami białka? Na przykład chudy ser twarogowy, który zawiera go aż 20 g w 100 g produktu. Nieco gorzej prezentują się pod tym względem jaja kurze z wynikiem 13 g. W przypadku mleka, maślanki i podobnych produktów zawartość białka ledwie przekracza 3 g [2]. Teoretycznie osoba aktywna fizycznie mogłaby oprzeć swój jadłospis na twarogu i jajkach. Problem w tym, że te drugie zdaniem wielu ekspertów wciąż przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Jeśli zaś chodzi o twaróg, świetnie nadaje się on jako baza do śniadań i kolacji, ale trudno wyobrazić sobie konsumowanie takich posiłków kilka razy dziennie.
[1] M Hoffmann,. M. Górnicka, H. Jędrzejczyk, Zamienniki białka zwierzęcego – technologia, wartość odżywcza, możliwości wykorzystania. Część I. Nietradycyjne źródła białka – produkty sojowe fermentowane. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2009, nr1, s 75-80.
[2] https://ncez.pl/upload/broszura_bialko.pdf Dostęp 12.06.2020