Niepłodność od fast foodu? Badanie na grupie 5,6 tys. kobiet to potwierdza

Nowe australisjkie badanie pokazuje, że może istnieć zależność między problemami z płodnością kobiet oraz odżywianiem się śmieciowym jedzeniem.
Niepłodność od fast foodu? Badanie na grupie 5,6 tys. kobiet to potwierdza

Badacze przekonują na podstawie wyników swojej pracy, że regularne jedzenie fast foodów prowadzi do dwukrotnie wyższego ryzyka wystąpienia kłopotów z płodnością u kobiet w wieku rozrodczym. Co więcej, brak odpowiedniej ilości owoców w diecie związany jest z dodatkowym zwiększeniem takiego ryzyka o połowę. 

Jest na szczęście też dobra wiadomość: jedzenie owoców kilka razy dziennie zdaje się działać odwrotnie, zmniejszając czas potrzebny do zapłodnienia.

Badanie znalazło jedynie związek między rodzajem diety i niepłodnością – nie przedstawia jednak konkretnych zaleceń jakich produktów szczególnie należy unikać. Tu potrzeba kolejnych, pogłębionych badań. 

Według przedstawiciela British Fertility Society, doktora Raja Mathura, badanie można określić jako “przydatne” dla lekarzy i kobiety, które planują zajść w ciążę.

– Przekaz tego i innych badań jest taki, że przetworzone jedzenie jest niedobre dla płodności, a świeże owoce i warzywa jak najbardziej – mówi w rozmowie z Live Science. 

Opublikowane na łamach naukowego czasopisma “Human Reproduction” badania wzięły pod lupę około 5600 kobiet w wieku 18-23 lat mieszkających w Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii oraz Irlandii. Wszystkie znajdowały się na samym początku swojej pierwszej ciąży. Opiekujące się ciążami położne były poinstruowane by pytać je o dietę w danym miesiącu tuż przed zapłodnieniem oraz o to jak długo para starała się o dziecko. 

Problem z niepłodnością stwierdza się, gdy para nie jest w stanie doczekać się potomka po roku starań – to definicja przyjęta w ramach tego badania. Mimo faktu, że wszystkie badane kobiety były w ciąży około 8% uznano w świetle tej definicji za niepłodne – ponieważ starania w parze trwały dłużej niż rok.  

Główna autorka badań, Claire Roberts z Robinson Research Institute działającego na Uniwersytecie Adelaide, zwraca uwagę na to, że problemy z płodnością wystąpiły u kobiet z najniższym wskaźnikiem jedzenia owoców. 

– Odnotowaliśmy także wzrost z 8 do 16% wzrostu ryzyka niepłodności u kobiet, które jadły fast food cztery i więcej razy w tygodniu – mówi Roberts. 
Science.

Wśród badanej grupy kobiety, które jadły owoce trzy i więcej razy dziennie, zachodziły w ciążę  miesiąc wcześniej niż te, które owoce miały w diecie zaledwie kilka razy w miesiącu. Podobnie miłośniczki pizzy, burgerów i frytek zachodziły w ciążę średnio miesiąc później od tych, które takich rzeczy unikały. 

Badania dopasowano także do takich czynników jak: palenie papierosów, picie alkoholu, BMI, wiek. 

– Rzeczy, które jesz mają wpływ na to czy jajeczka zostaną zapłodnione czy nie. Diety oparte na fast foodach są bogate w cukier i sól, który zmienia metabolizm – podsumowuje autorka badań. 

Źrodło: Live Science

Więcej:zdrowie