Badacze przekonują na podstawie wyników swojej pracy, że regularne jedzenie fast foodów prowadzi do dwukrotnie wyższego ryzyka wystąpienia kłopotów z płodnością u kobiet w wieku rozrodczym. Co więcej, brak odpowiedniej ilości owoców w diecie związany jest z dodatkowym zwiększeniem takiego ryzyka o połowę. 

Jest na szczęście też dobra wiadomość: jedzenie owoców kilka razy dziennie zdaje się działać odwrotnie, zmniejszając czas potrzebny do zapłodnienia.

Badanie znalazło jedynie związek między rodzajem diety i niepłodnością – nie przedstawia jednak konkretnych zaleceń jakich produktów szczególnie należy unikać. Tu potrzeba kolejnych, pogłębionych badań. 

Według przedstawiciela British Fertility Society, doktora Raja Mathura, badanie można określić jako “przydatne” dla lekarzy i kobiety, które planują zajść w ciążę.

- Przekaz tego i innych badań jest taki, że przetworzone jedzenie jest niedobre dla płodności, a świeże owoce i warzywa jak najbardziej – mówi w rozmowie z Live Science. 

Opublikowane na łamach naukowego czasopisma “Human Reproduction” badania wzięły pod lupę około 5600 kobiet w wieku 18-23 lat mieszkających w Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii oraz Irlandii. Wszystkie znajdowały się na samym początku swojej pierwszej ciąży. Opiekujące się ciążami położne były poinstruowane by pytać je o dietę w danym miesiącu tuż przed zapłodnieniem oraz o to jak długo para starała się o dziecko. 

Problem z niepłodnością stwierdza się, gdy para nie jest w stanie doczekać się potomka po roku starań – to definicja przyjęta w ramach tego badania. Mimo faktu, że wszystkie badane kobiety były w ciąży około 8% uznano w świetle tej definicji za niepłodne – ponieważ starania w parze trwały dłużej niż rok.  

Główna autorka badań, Claire Roberts z Robinson Research Institute działającego na Uniwersytecie Adelaide, zwraca uwagę na to, że problemy z płodnością wystąpiły u kobiet z najniższym wskaźnikiem jedzenia owoców. 

- Odnotowaliśmy także wzrost z 8 do 16% wzrostu ryzyka niepłodności u kobiet, które jadły fast food cztery i więcej razy w tygodniu – mówi Roberts. 
Science.

Wśród badanej grupy kobiety, które jadły owoce trzy i więcej razy dziennie, zachodziły w ciążę  miesiąc wcześniej niż te, które owoce miały w diecie zaledwie kilka razy w miesiącu. Podobnie miłośniczki pizzy, burgerów i frytek zachodziły w ciążę średnio miesiąc później od tych, które takich rzeczy unikały. 

Badania dopasowano także do takich czynników jak: palenie papierosów, picie alkoholu, BMI, wiek. 

- Rzeczy, które jesz mają wpływ na to czy jajeczka zostaną zapłodnione czy nie. Diety oparte na fast foodach są bogate w cukier i sól, który zmienia metabolizm – podsumowuje autorka badań. 

Źrodło: Live Science