Prof. Marek Kowalski, alergolog z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi podkreśla, że u osoby uczulonej na rybę w ciągu kilkudziesięciu sekund po jej spożyciu mogą wystąpić dramatyczne objawy – w postaci na przykład utraty przytomności, a czasami nawet zgonu. “Reakcja ta może być wywołana niewielkimi, śladowymi ilościami alergenu ryb” – podkreśla.
Takim pacjentom, jak mówi ekspert, trudno jest unikać alergenów ryb, ponieważ wchodzą one w skład różnych pokarmów. “Dotąd nie było możliwe bezpieczne podanie szczepionek w takim przypadku. Naszą ideą była taka zmiana cząsteczki alergenu (…), aby zachować jej zdolność do wywoływania tolerancji, ale by pozbawić ją zdolności uczulającej, zdolności wywoływania objawów ubocznych” – tłumaczy.
Niedługo nową szczepionkę będzie można podawać pacjentom w Klinice Immunologii, Reumatologii i Alergii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Jak mówi prof. Krajewski, szczepionka będzie miała na celu odczulenie i umożliwienie spożywania ryb przez osoby dotąd na nie uczulone, a przynajmniej “zdjęcie z tych osób niebezpieczeństwa, że przypadkowy kontakt z rybą może wywołać ciężkie objawy alergiczne”.
Czytaj więcej:
- http://www.focus.pl/czlowiek/9-rzeczy-ktore-powinienes-wiedziec-o-rybach-i-owocach-morza-12065
- http://www.focus.pl/czlowiek/naukowcy-ryb-nie-nalezy-smazyc-12178
- http://www.focus.pl/przyroda/jak-przyrzadzac-sushi-by-nie-szkodzic-przyrodzie-11759