Wielu z nas uwielbia podziwiać zamknięte w terrariach niebezpieczne gady, należy jednak pamiętać, że ich środowiskiem naturalnym często są tereny położone w pobliżu ludzkich osad, a spotkanie jednego z takich osobników może mieć tragiczne konsekwencje. Przedstawiamy listę najniebezpieczniejszych węży świata, których nikt nie chciałby spotkać w naturze.  

Polska jest jednym z miejsc uprzywilejowanych pod względem występowania niebezpiecznych węży. W naszym kraju występuje zaledwie pięć gatunków tych gadów, z czego tylko jeden - żmija zygzakowata - jest jadowity. Istnieją jednak regiony, których mieszkańcy mają mniej szczęścia i wbrew pozorom nie chodzi tu wyłącznie o egzotyczne zakątki Azji i Afryki. Jadowite węże bytują też na obszarach ucywilizowanych, gdzie często spotykają na swojej drodze człowieka.

Lista najgroźniejszych węży świata

Jaki jest najgroźniejszy wąż świata? Na to pytanie trudno jest udzielić jednoznacznie trafną odpowiedź. Przemawia za tym kilka czynników. Po pierwsze, wiele jadowitych gatunków wciąż jeszcze nie zostało dokładnie przebadanych. Po drugie, najbardziej jadowite węże nie muszą być tymi najniebezpieczniejszymi. Wiele gatunków, które natura obdarzyła wyjątkowo silną toksyną, cechuje się dość spokojnym usposobieniem, co oznacza, że atakują niemal wyłącznie w chwili faktycznego zagrożenia. Po trzecie, nie każdy agresywny i silnie jadowity wąż występuje na terenach zaludnionych. W rezultacie przekłada się to na niewielką liczbę przypadków ukąszenia ludzi. Układając zestawienie najgroźniejszych węży trzeba wziąć pod uwagę wszystkie te czynniki.

Efa piaskowa

Według statystyk to właśnie ten wąż odpowiada za największą liczbę zgonów będącym następstwem ukąszenia węża. Aby lepiej zobrazować zagrożenie, jakie ten gad stanowi dla człowieka, wystarczy powiedzieć, że efa piaskowa zabiła więcej ludzi niż pozostałe gatunki jadowitych węży w ujęciu ogólnym

Ten niezwykle niebezpieczny gatunek występuje na terenie Ghany, Kamerunu, Ugandy, Kenii, na Półwyspie Arabskim oraz w centralnej i południowo-zachodniej części Azji. Osiąga długość do 90 cm i charakteryzuje się brązowym ubarwieniem grzbietu z jasnymi plamami o czerwonej obwódce.

Żararaka urutu

Ten wąż nie znajduje się w czołówce najbardziej jadowitych przedstawicieli swojego rzędu. Dlaczego zatem znalazł się w rankingu najgroźniejszych? To proste - żararaka urutu jest jednym z najbardziej agresywnych węży świata, przez co stanowi ogromne zagrożenie dla ludzi. Atakuje od razu, gdy człowiek naruszy jej terytorium, a skutki jej ukąszenia mogą być tragiczne.

Obszar występowania żararaki urutu to środkowa i południowa część Brazylii, Urugwaj, Paragwaj i północne obszary Argentyny. Przeciętne osobniki osiągają długość do 120 cm, jednak najdłuższy udokumentowany okaz mierzył aż 169 cm. Grzbiet tego gada charakteryzuje się czerwonobrunatnym ubarwieniem i jest pokryty ciemnymi plamami, których kształt przypomina literę C.