Insulina to hormon wydzielany przez trzustkę i odpowiedzialny za gospodarkę węglowodanową naszego organizmu. Ponieważ w przypadku cukrzycy praca komórek beta tego organu ulega zaburzeniu, diabetycy są zmuszeni do przyjmowania insuliny z zewnątrz. Produkcja przemysłowa tego hormonu polegała najpierw na uzyskaniu jej odpowiedników z komórek zwierzęcych. Związki te pod względem struktury odróżniały się od insuliny produkowanej przez ludzką trzustkę, dlatego więc niezbędne było wytwarzanie ich modyfikacji chemicznej. Otrzymywanie insuliny w ten sposób okazało się jednak zbyt kosztowne dla produkcji na skalę przemysłową. Później jednak zaczęto wykorzystywać w tym celu modyfikowane genetycznie bakterie, syntezujące analog insuliny.  

Nowe możliwości syntezy insuliny ogłosiła niedawno firma SemBioSys Genetics. Naukowcy wprowadzili do komórek rośliny zwanej krokoszem barwierskim (Carthamus tinctorius) geny, które zmusiły roślinę do produkcji związku nazwanego przez badaczy proinsuliną. Z substancji tej naukowcy uzyskali nowy rodzaj insuliny — SBS-1000. Przeprowadzone testy wykazały, że pod względem struktury, właściwości fizycznych i funkcjonowania SBS-1000 jest podobne do insuliny ludzkiej oraz całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Badacze przetestowali substancję na gryzoniach i naczelnych, a niedawno rozpoczęli testy kliniczne na ludziach. Obecnie w Wielkiej Brytanii odbywają się pierwsze etapy doświadczeń, w których 30 zdrowych ochotników testuje na sobie działanie syntetycznego hormonu. Działanie SBS-1000 jest przez naukowców porównywane z działaniem innych dostępnych na rynku lekarstw stosowanych w terapii cukrzycy. Badany jest również jego biologiczny wpływ na człowieka. 

Jak wypadły testy na ludziach, dowiemy się już wkrótce – w pierwszym półroczu 2009. Nowy sposób produkcji insuliny spowoduje znaczne obniżenie kosztów tego hormonu, będzie się można obyć bez skomplikowanej i drogiej produkcji odpowiednich bakterii. SemBioSys Genetic już w roku 2005 opatentowała swoją metodę oraz rozpoczęła hodowlę doświadczalną tych roślin w Chile, Meksyku, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.  JSL

źródło: micro.newswire.ca