Kruszony lód do drinków na lato – jak go zrobić?
Kruszony lód to najlepszy dodatek do różnego rodzaju koktajli bezalkoholowych oraz drinków na lato. Nie tylko chłodzi, ale także poprawia konsystencję, zwłaszcza tych napojów, które bazują na gęstych musach owocowych. Ma również wpływ na ich wygląd.
W domowych warunkach możemy przygotować go ręcznie. Wystarczy włożyć kostki lodu do woreczka lub ściereczki, a następnie pokruszyć przy pomocy młotka lub tłuczka. O wiele prościej jednak powierzyć to zadanie blenderowi kielichowemu, np. dołączonemu do robota planetarnego. Nie każde urządzenie będzie się jednak do tego nadawało.
Jaki powinien być blender do kruszenia lodu? Warto wybrać urządzenie:
• o większej mocy – najlepiej około 1000 W, to zapewni szybkie kruszenie lodu;
• z mocnymi ostrzami – najlepiej wykonanymi ze stali nierdzewnej i czterostrefowymi, które będą wydajnie pracować, wolniej tępić i nie będą rdzewieć;
• z kielichem z odpornego na temperatury szkła – zimne temperatury nie będą wpływać na jego odporność i zaraz po kruszeniu lodu będzie można np. zblendować ciepłą zupę.
Jaki blender do kruszenia lodu? Infografika
Mocktaile, czyli 10 pomysłów na drinki bezalkoholowe idealne na upał
Mocktaile, czyli koktajle bezalkoholowe zyskały tak dużą popularność, że znalazło się dla nich miejsce w menu barów na całym świecie. Nazwa pochodzi od połączenia słowa „cocktail” (koktajl) i „mock” o znaczeniu „sztuczny”, „pozorowany”. Mocktaile to często wersje popularnych drinków bez dodatku alkoholu, dlatego zamiennie używa się też określenia „virgin” (dziewiczy).
Są idealnymi napojami na lato, ponieważ najczęściej stanowią orzeźwiającą i dodającą energii mieszankę świeżych owoców, soków, syropów, lodów i ziół. Ich zaletą jest również to, że mogą je pić wszyscy. W prosty sposób można je też zamienić w wersję tylko dla dorosłych, ponieważ stanowią idealną podstawę dla wybranego rodzaju alkoholu.
Sprawdź, jaki blender do smoothie i koktajli będzie najlepszy>>
Margarita truskawkowa
Klasyczna Margarita to mocne, kwaśno-słone połączenie tequili, likieru cointreau i soku z limonki. Podawana jest z kruszonym lodem, w charakterystycznym kieliszku o kształcie kapelusza, udekorowanym solą i plasterkiem limonki.
Na bazie podstawowych składników zaczęły powstawać różne wersje smakowe tego popularnego drinka. Słodszą, zdecydowanie łagodniejszą w smaku wersją jest ta z dodatkiem świeżych lub mrożonych truskawek i cukru. Dobrze smakuje również bez alkoholu. W przypadku tego mocktailu lub koktajlu kruszony lód jest bardzo ważny, ponieważ tworzy przyjemną strukturę, rozbijając nieco zbyt gęsty mus owocowy. Przyjemnie chłodzi, a za sprawą truskawek kojarzy się z latem i kusi słodyczą.
Do przygotowania bezalkoholowej Margarity truskawkowej będziemy potrzebować:
• kruszonego lodu,
• 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych),
• sok z 2 limonek,
• 1-2 łyżek cukru trzcinowego,
• opcjonalnie: 1 szklanki wody gazowanej lub soku owocowego,
• opcjonalnie: świeżej mięty lub melisy.
Brzeg kieliszka do Margarity zwilżamy i zanurzamy w cukrze. Truskawki miksujemy na gładki mus i dodajemy sok z limonek oraz lód. Jeśli mocktail nadal będzie zbyt gęsty, możemy dolać trochę wody gazowanej lub wybranego soku owocowego. Dekorujemy listkiem świeżej mięty lub melisy, która podkreśli cytrusowe nuty napoju.
Przepis na margeritę truskawkową
Bellini virgin
Drink o barwie słońca to hołd wzniesiony na cześć obrazów włoskiego malarza epoki Odrodzenia, Giovanniego Belliniego. W wersji dla dorosłych świeżość i lekkość oprócz dojrzałych brzoskwiń zapewnia wino musujące, szampan lub prosecco. Sprawdzi się także jako niezwykle świeży koktajl bezalkoholowy na upalne lato.
Do przygotowania Bellini virgin będziemy potrzebować:
• kruszonego lodu,
• 2 brzoskwiń,
• 250 ml soku brzoskwiniowego,
• 250 ml wody gazowanej lub bezalkoholowego wina musującego,
• sok z ½ cytryny lub limonki,
• cukru i świeżej mięty do dekoracji.
Brzoskwinie miksujemy na gładki mus i łączymy z pozostałymi składnikami. Przelewamy do długich kieliszków do szampana udekorowanych cukrem, miętą i cząstkami brzoskwiń.
Bezalkoholowy brzoskwiniowy drink bellini
Różany Bandung
Oryginalny bezalkoholowy drink popularny w południowowschodniej Azji i subkontynencie Indyjskim. Zachwycają się nim mieszkańcy Indii, Malezji, Brunei i Singapuru. Nazwa pochodzi z języka malajskiego i indonezyjskiego, a wywodzi się od słowa, które może oznaczać „coś zmieszanego” oraz syrop różany – jeden z głównych składników różowego, słodkiego napoju. Nawiązuje także do miasta Bandung w Indonezji, zwanego miastem kwiatów. Jest często podawany podczas wesel.
Do przygotowania egzotycznego Bandunga będziemy potrzebować:
• kruszonego lodu,
• 400 ml słodzonego mleka skondensowanego,
• 250 ml wody mineralnej,
• 2 łyżeczek syropu różanego,
• opcjonalnie: płatków róży do dekoracji.
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie ze sobą wymieszać. Napój nabierze odświętnego charakteru, gdy zostanie udekorowany kwiatami lub suszonymi płatkami róż. Najczęściej serwuje się go w wysokich szklankach.
Drink różany Bandung
Cholado prosto z Kolumbii
Połączenie napoju i deseru w sam raz na upał? Przygotujmy tradycyjne Cholado, pochodzące z Jamundí w regionie Valle del Cauca w Kolumbii. To mieszanka kruszonego lodu lub lodów, owoców oraz mleka skondensowanego. Tak bogaty koktajl często podawany jest również w towarzystwie bitej śmietany i wafelka.
Składa się z:
• kruszonego lodu,
• 1 banana,
• ok. 200 g truskawek (świeżych lub mrożonych),
• ok. 100 g mango,
• ok. 100 g świeżego ananasa,
• 250 ml mleka kokosowego lub skondensowanego,
• opcjonalnie: 1 gałka ulubionych lodów, wisienki i cząstki owoców, bita śmietana do dekoracji,
• ww. owoce można zamienić np. na kiwi, papaję, truskawki, jabłko.
Przygotowujemy mus z owoców i łączymy go z kruszonym lodem oraz mlekiem skondensowanym lub kokosowym. Podajemy w dużej, wysokiej szklance i dekorujemy według uznania.
Przepis na kolumbijskie cholado
Lemoniada z herbatą, czyli Arnold Palmer
Ulubiona bezalkoholowa kombinacja mrożonej herbaty i lemoniady słynnego amerykańskiego golfisty, Arnolda Palmera. Zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem: dwa popularne napoje tworzą osobne warstwy. Podobno sportowiec pijał mocktajl składający się z 3 części niesłodzonej herbaty i 1 części lemoniady, ale znane są także wersje pół na pół. Drink zyskał taką popularność, że zaczęto go produkować na masową skalę.
Do przygotowania Arnolda Palmera będziemy potrzebować:
• kruszonego lodu,
• 75 ml mrożonej czarnej herbaty,
• 75 ml lemoniady (woda mineralna, sok z 1 cytryny, cukier lub miód do smaku),
• świeżej mięty.
Na początku przygotujmy herbatę oraz lemoniadę i wstawmy je do lodówki na kilka godzin. Aby uzyskać efektowne warstwy, najpierw przelejmy do wysokiej szklanki słodzoną lemoniadę, a następnie delikatnie zacznijmy wlewać herbatę. W utrzymaniu granicy pomoże właśnie cukier zawarty w lemoniadzie.
Jak zrobić Arnold Palmer?
Shirley Temple
Prawdopodobnie ten bezalkoholowy napój wymyślił barman w restauracji Chasen’s w West Hollywood specjalnie dla dziecięcej gwiazdy, Shirley Temple. Sama aktorka podobno za nim nie przepadała, co nie przeszkodziło koktajlowi zyskać światowej popularności.
Do przygotowania Shirley Temple będziemy potrzebować:
• kruszonego lodu,
• 150 ml ginger ale,
• 2 łyżeczek grenadyny,
• 1-2 łyżek syropu cukrowego,
• wisienek do dekoracji.
Wszystkie składniki wystarczy połączyć, wymieszać i podawać w wysokiej szklance.
Koktajl Shirley Temple – przepis
Virgin Mary
Wytrawna alternatywa dla słodkich, owocowych napojów i bezalkoholowa wersja jednego z najpopularniejszych drinków, czyli Krwawej Mary. Latem sok można też zastąpić zmiksowanymi świeżymi, dojrzałymi pomidorami malinowymi. Napój i lekka przekąska w jednym.
Do przygotowania Virgin Mary będziemy potrzebować:
• kruszonego lodu,
• 250 ml soku pomidorowego (lub musu ze świeżych pomidorów),
• 1 łyżki sosu Worcestershire,
• soku z 1 limonki,
• szczypty soli,
• szczypty pieprzu,
• kilku kropelek sosu chilli,
• 1 łodygi selera naciowego do dekoracji.
Wszystkie składniki łączymy i podajemy w niskiej, szerokiej szklance, do której wkładamy łodygę selera naciowego.
Jak zrobić Virgin Mary – przepis
Virgin Colada
Chyba nic tak bardzo nie kojarzy się z egzotycznymi wakacjami, jak połączenie smaku ananasa i mleka kokosowego. Nawet jeśli wakacje spędzamy w domu, możemy przenieść się do gorącego Puerto Rico za sprawą bezalkoholowej Piña Colady.
Do przygotowania Virgin Colady będziemy potrzebować:
• kruszonego lodu,
• 250 ml soku z ananasa,
• 250 ml dobrze schłodzonego mleka kokosowego,
• ok. 100 g świeżego ananasa.
Mleko i sok łączymy z musem ananasowym oraz kruszonym lodem. Podajemy w niskich, pękatych kieliszkach. Możemy udekorować plasterkiem ananasa i cukrem.
Pina Colada w wersji vergin – przepis na drink bez alkoholu
Bezalkoholowe Blue Lagoon
Jeśli tęsknimy za morzem lub oceanem, przygotujmy letnią wersję drinka Blue Lagoon. To słodko-kwaśny napój o nietypowym błękitnym kolorze.
Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
• kruszonego lodu,
• 100 ml blue curacao bez alkoholu,
• 150 ml soku grejpfrutowego,
• 100 ml soku ananasowego,
• soku z ½ limonki,
• plasterków limonki i cukru do dekoracji.
Wszystkie składniki łączymy i przelewamy do długiego kieliszka do drinków. Dekorujemy plasterkami limonki, cukrem lub jadalnymi kwiatami.
Pomysł na drink blue lagoon
Bezalkoholowa Szarlotka
Zainspirowani polskim drinkiem z Żubrówką stwórzmy wersję virgin tzw. Szarlotki. Połączenie świeżo wyciśniętego soku jabłkowego i cynamonu wraz z kruszonym lodem przywoła wspomnienia zielonych sadów za miastem. Rozsiądźmy się wygodnie i wyobraźmy sobie szum drzew, śpiew ptaków i zapach dojrzewających jabłek.
Do przygotowania bezalkoholowej Szarlotki potrzebować będziemy:
• kruszonego lodu,
• 1-2 łyżek cukru trzcinowego,
• szczypty cynamonu lub syropu cynamonowego,
• 250 ml soku wyciśniętego z jabłek,
• pół szklanki musu jabłkowego,
• opcjonalnie: trawy żubrowej, wody gazowanej, laski cynamonu.
Sprawdź, jak łatwo wycisnąć sok z jabłek>>
Składniki łączymy i mieszamy. Podajemy w niskich, szerokich szklankach lub kieliszkach.
Szarlotka – drink bezalkoholowy