Do pozyskania tej przyprawy wykorzystuje się wysuszoną korę cynamonowca, który występuje w Azji, między innymi w Himalajach, w tamtejszych lasach deszczowych i innych, porastających Chiny, Indie oraz Azję Południowo-Wschodnią. Po odpowiednim przetworzeniu kory tego drzewa możliwe jest otrzymanie niezwykle aromatycznej przyprawy.
Czytaj też: Grzyby wywołają kolejną pandemię? Wizja z “The Last of Us” może nas wiele nauczyć
Ta ma oczywiście nie tylko cechy, dzięki którym okazuje się przydatna w kuchni. Cynamon wykazuje bowiem właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Odgrywa również korzystną rolę w regulowaniu pracy układu odpornościowego. Przeprowadzone niedawno analizy, których wyniki są dostępne na łamach Nutritional Neuroscience, wskazują natomiast na kolejne korzystne aspekty.
O co chodzi tym razem? Jak się okazuje, charakterystyczna przyprawa ma pozytywny wpływ na funkcje poznawcze ludzkiego mózgu. W praktyce oznacza to zapobieganie problemom z pamięcią i wspomaganie procesu uczenia się. Łącznie autorzy nowych analiz wzięli pod uwagę 2605 badań, przy czym czterdzieści uznano za odpowiednie pod kątem poznawania właściwości zdrowotnych cynamonu. O szczegółach sprawy czytamy na łamach Nutritional Neuroscience.
Cynamon ma pozytywny wpływ na funkcje poznawcze ludzkiego mózgu
33 z 40 eksperymentów przeprowadzono in vivo, co oznacza badanie żywych organizmów. Pięć pięć kolejnych miało natomiast charakter in vitro, a dwa ostatnie obejmowały żywych pacjentów poddanych badaniom klinicznym. Autorzy nowego porównania pogrupowali informacje na temat wcześniej prowadzonych eksperymentów, a następnie ocenili ich jakość i wiarygodność.
Badania in vivo wykazały, że stosowanie cynamonu lub jego składników, takich jak eugenol, aldehyd cynamonowy i kwas cynamonowy, może pozytywnie zmienić funkcje poznawcze. Badania in vitro wykazały również, że dodanie cynamonu lub cynamaldehydu do pożywki dla komórek może zmniejszyć agregację tau, amyloidu β i zwiększyć żywotność komórek. wyjaśniają badacze
Czytaj też: Kawa biała czy czarna? Miłośnicy jednej z nich będą mieli lepsze zdrowie
Jeśli natomiast chodzi o badania kliniczne, to w ich przypadku jedno zostało przeprowadzone na nastolatkach, a drugie dotyczyło osób dorosłych ze stanem przedcukrzycowym. Nastolatki miały za zadanie żuć gumę cynamonową, podczas gdy dorośli musieli zjeść 2g cynamonu podanego z pieczywem. Jak się okazało, żucie gumy poprawiło funkcjonowanie pamięci i zmniejszyło niepokój uczestników. W przypadku drugiej grupy nie stwierdzono natomiast istotnych zmian w funkcjonowaniu poznawczym.