Zespół naukowców z University of Massachusetts Amherst (UMass Amherst) odkrył, że tylko trzy rodzaje przekąsek: suszone owoce, przeciery i owoce w puszkach z sokiem spełniają najnowsze zalecenia dietetyczne dotyczące wartości odżywczych. To właśnie spośród nich powinniśmy wybierać, pakując naszym pociechom drugie śniadanie do szkoły.
Czytaj też: Owoce giganty. Truskawki są znacznie większe niż 12 lat temu – dlaczego?
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) definiuje przekąski owocowe, jako “produkty sporządzone z owoców i soków owocowych, które mogą zawierać dodatek cukru, sztucznych barwników i aromatów oraz konserwantów”. Naukowcy odkryli, że to suszone owoce mają najlepszy ogólny profil żywieniowy – najwyższą gęstość składników odżywczych i zawartość błonnika oraz najmniejszy dodatek cukru.
Nowe badanie stawia w niekorzystnym świetle żelki, które przez długi czas były uważane za dość “bezpieczną” przekąskę owocową. Okazuje się, że mają one najniższą gęstość składników odżywczych i zawartość błonnika, a także największy dodatek cukru. To oznacza, że nie powinniśmy żelek traktować jako “zdrowej przekąski owocowej”. Szczegóły opisano w czasopiśmie Nutrients.
Suszone owoce to najlepsza możliwa przekąska owocowa
Kawałek świeżego owocu ma znacznie większą wartość odżywczą niż jakakolwiek przekąska owocowa, ale dane wskazują, że zaledwie 9 proc. Polaków ma w codziennym jadłospisie przynajmniej pięć porcji zalecanych warzyw i owoców. Zatem jedną ze strategii zwiększania ilości owoców w diecie konsumentów jest stawianie na przekąski owocowe, które są bogate w składniki odżywcze. Wreszcie wiemy, który typ przekąsek jest najzdrowszy.
Czytaj też: Zdrowa dieta nie wystarczy. W przypadku posiłków liczy się każda godzina
Naukowcy z UMass Amherst zebrali i przeanalizowali wartość odżywczą 1497 przekąsek owocowych, korzystając z globalnej bazy danych Mintel Global New Products Database. Na potrzeby badania zespół zdefiniował przekąski owocowe jako “niemrożone produkty spożywcze niezawierające napojów, sporządzone głównie ze składników owocowych”.
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fkonto.focus.pl%2Fuploads%2F2024%2F04%2Fsuszone-owoce-1600x1067.jpg&w=1600&q=85)
Aby porównać zdrowotność przekąsek owocowych, uczeni wykorzystali indeks żywności bogatej w składniki odżywcze (NRF), który oblicza ogólną ocenę jakości żywności na podstawie profilu składników odżywczych danego produktu. Model ten uwzględnia składniki odżywcze, które są pożądane – białko, błonnik pokarmowy, potas, witamina D, wapń, żelazo – a także te, które zaleca się ograniczać w diecie – tłuszcze nasycone, cholesterol, dodatek cukru i sód – w celu oceny ogólnego jakość odżywcza każdej przekąski owocowej.
Alissa Nolden, adiunkt z UMass Amherst mówi:
Próbowaliśmy połączyć kropki pomiędzy wszystkimi składnikami odżywczymi, co jest zaletą NRF – możliwość jednoczesnego spojrzenia na wiele składników odżywczych.
Uczeni podzielili przekąski owocowe na dziewięć różnych kategorii: suszone owoce, batoniki na bazie owoców, smakowe suszone owoce, owoce w puszkach, przekąski o smaku owocowym, przeciery owocowe, chipsy owocowe, owoce formowane i owoce w puszkach z sokiem. Ich celem było określenie zdrowotności przekąsek owocowych i sprawdzenie, gdzie można wprowadzić ulepszenia.
Bezsprzecznie najlepszymi przekąskami owocowymi są suszone owocowe, ale to wcale nie oznacza, że pozostałe rodzaje są złe – wystarczy je ulepszyć! Formowane owoce i batoniki na bazie owoców powinny zawierać mniej cukru, aby stać się bardziej odżywcze. Owoce w puszkach i przekąski o smaku owocowym wymagają większej zmiany składu, ponieważ mają niską gęstość odżywczą i zawartość błonnika oraz wysoką zawartość dodatku cukru.
Nie wiadomo, czy przeprowadzone badania w jakiś sposób wpłyną na zmianę nawyków producentów żywności, ale są cenną wskazówką dla nas, po które przekąski sięgać, a jakie lepiej omijać szerokim łukiem.