- Kapryśna pogoda, bez śniegu i z temperaturami na plusie, nie sprzyja naturalnemu cyklowi życia niedźwiedzi – tłumaczy Natalia Kryt z WWF Polska. – Kiedy powinny już spać, są nadal aktywne. W naszej bazie obserwacji, terenowi współpracownicy, wśród nich leśnicy i pracownicy parków narodowych, dodali w ciągu ostatniego miesiąca ponad 50 obserwacji. Pochodzą one przede wszystkim z Bieszczadów, gdzie występuje największa populacja niedźwiedzi w naszym kraju, szacowana na około 80 osobników.

Podobną aktywność wykazują niedźwiedzie w innych częściach polskich Karpat. Zima jest trudnym okresem w ich życiu, tym bardziej, że jesienią gromadzą zapasy tłuszczu, które mają wystarczyć im do przetrwania zimy w stanie spoczynku. Każde wybudzenie lub brak snu, zmusza niedźwiedzie do szukania pokarmu. Dlatego w tym okresie, te, które nie zapadły w sen zimowy, mogą szukać pożywienia w nęciskach i miejscach dokarmiania zwierząt kopytnych. Żerują również na padlinie, a w Bieszczadach na bukwi. Dostęp do pokarmu ułatwia im brak śniegu lub jego cienka warstwa.

- Niektóre z niedźwiedzi zapadły jednak w sen, przede wszystkim samice – dodaje Kryt. –Wśród nich jest Czereśnia, niedźwiedzica zaobrożowana w ramach naszego projektu. Była jednym z pierwszych niedźwiedzi, które udały się na spoczynek tej zimy w Bieszczadach. Najprawdopodobniej miało to związek z ciążą. Część bieszczadzkich niedźwiedzi gawrowało tej zimy bardzo krótko, czasami przez tydzień do dwóch tygodni.

W okresie gawrowania, zimą, na świat przychodzą małe niedźwiadki. To dlatego niezwykle ważne jest również nasze zachowanie w tym okresie, w miejscach występowania niedźwiedzi. Każdy hałas w pobliżu gawry, który doprowadzi do wybudzenia niedźwiedzicy, może doprowadzić do opuszczenia przez nią młodych. W rezultacie samica może już do nich nie wrócić, co skazuje potomstwo na pewną śmierć. Pamiętajmy o tym wybierając się na zimowe wycieczki w góry.

- Nie wiadomo jeszcze, jaka będzie pogoda w kolejnych tygodniach – konkluduje Kryt. - W ubiegłym roku zima pojawiła się późno. Niedźwiedzie, które nie udały się na spoczynek, nie będą już jednak gawrować. Muszą przetrwać do wiosny.

WWF chroni niedźwiedzie w ramach projektu nr POIS.05.01.00-00-342/10 pt. „Ochrona niedźwiedzia brunatnego Ursus arctos w polskiej części Karpat”, współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko. Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.