W płockim ogrodzie zoologicznym zamieszkała para rzadkich, fińskich reniferów - samiec i samica w wieku 2 i 3 lat. Wiosną z Pragi przybędzie jeszcze jedna młoda łania. 

Renifery fińskie (zwane także leśnymi) zamieszkują tereny Rosji i Finlandii. W obu krajach żyje niecałe 9 tys. osobników. W warunkach naturalnych zwierzęta te bytują w stadach ok. 40 osobników. Spędzają zimę w lasach, gdzie żywią się mchem i porostami, a w lecie przebywają na obszarach bagiennych, żerując na terenach porośniętych trawami i turzycą. Zjadają też owoce leśne, pąki krzewów, liście i drobne gałązki, trawią nawet zamarznięty pokarm.

Dorosłe osobniki tego podgatunku osiągają długość ciała do ponad 200 cm, wysokość do ponad 130 cm i wagę od 150 do 250 kg w przypadku byków, a w przypadku łań od 100 do 180 kg. Cechą charakterystyczną tych reniferów są długie kończyny i szeroko rozstawione racice, ułatwiające brodzenie w głębokim śniegu, a u byków także rozłożyste poroże.

Uroczyste powitanie reniferów w obecności św. Mikołaja odbędzie się w Miejskim Ogrodzie Zoologicznym w Płocku 6 grudnia. Wtedy też rozstrzygnięty zostanie konkurs z nagrodami niespodziankami na imiona dla młodej pary tych zwierząt. Propozycje można wpisywać na specjalnie utworzonym internetowym profilu na Facebooku.

W konkursie mogą wziąć udział wszyscy, bez względu na miejsce zamieszkania i wiek. „Liczą się ciekawe i oryginalne propozycje. Autorzy zwycięskich imion otrzymają nagrody” – zachęca rzecznik płockiego zoo.