W grudniu tego roku NASA planuje uruchomienie zestawów do uprawy warzyw opracowanych przez Orbital Technologies Corporation. Paczuszki wypełnione są materiałem przypominającym nieco żwirek dla kotów. W ciągu kolejnych 28 dni pod różowym światłem rośliny LED, wykorzystywanym do symulacji światła słonecznego, na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej z paczuszek wyrosną główki sałaty.  

Wyhodowane warzywa zostaną wysłane na Ziemię, gdzie przejdą szereg testów, w tym badania czystości i kontrolę bakterii. Po pierwszej partii sałaty, projekt zostanie rozszerzony o kolejne warzywa - rzodkiewki i groszek. Przedstawiciele NASA twierdzą, że w przyszłości program może zostać poszerzony o uprawę ziemniaków oraz bardziej wymagających roślin, takich jak pszenica i ryż. Program rozpoczynają jednak łatwiejsze w uprawie rośliny liściaste. 

Uprawa żywności w przestrzeni kosmicznej to nie tylko kwestia wygody i zdrowia astronautów. Zdaniem specjalistów, to ważny krok w drodze do zasiedlania kolejnych planet. 

Zamiast wysyłać na orbitę specjalny statek z wyżywieniem i wydawać ogromne sumy na paliwo, astronauci będą mogli sami zapewnić sobie zrównoważone i świeże pożywienie. W tym samym czasie uprawiane rośliny będą mogły pochłaniać nadmiar dwutlenku węgla i zmniejszać obciążenie systemów.