Badacze stojący za tymi rewelacjami opisali swoje dokonania na łamach ACS Food Science & Technology. Ich zdaniem skórki od bananów mogą zostać zblanszowane, wysuszone i zmielone na mąkę. W takiej formie można je wykorzystać do robienia wypieków, których smak jest rzekomo równie zadowalający, jak w przypadku mąki produkowanej z pszenicy.
Czytaj też: Nie wszystkie dzieci z cukrzycą typu 2 są otyłe. Czegoś w rozwoju tej choroby nie rozumiemy
Osoby testujące takie ciastka uznawały je za smaczne, a cała sprawa ma też inny aspekt: wypieki na bazie skórek od bananów mają bardzo dużo minerałów i składników odżywczych zwalczających raka. Wśród konkretnych składników wymienia się między innymi podwyższoną zawartość błonnika, magnezu, potasu i związków przeciwutleniających.
Oczywiście możliwe jest też przesadzenie w drugą stronę. Dodanie zbyt dużej ilości mąki wyprodukowanej ze skórek od bananów doprowadziło do sytuacji, w której ciasteczka były brązowe i twarde. Dlaczego tak się stało? Najprawdopodobniej na skutek obecności dodatkowego błonnika. Złoty środek udało się osiągnąć, gdy ciastka zostały wykonane z mąki zawierającej 7,5 procent skórki od banana.
Skórka od banana zawiera korzystne dla zdrowia składniki odżywcze
A to nie koniec zalet. Ciasteczka okazały się zdatne do spożycia nawet po trzech miesiącach przechowywania w temperaturze pokojowej. Poza tym w grę wchodzi wykorzystanie tego magicznego składnika także do innych wypieków, takich jak chleby, ciasta bądź makarony. Badanie sprzed lat dostarczyło dowodów na to, iż zastąpienie maksymalnie 10 procent mąki pszennej mąką ze skórki od banana może wzbogacić pieczony chleb w białko, węglowodany i tłuszcze.
Wbrew pozorom nie chodzi jedynie o ekstrawaganckie podejście do tematu. Skórka może odpowiadać za nawet 40 procent wagi banana. Oznacza to, że ogromne ilości produktu zawierającego wiele składników odżywczych kończą jako odpady. W świecie, w którym próbujemy promować ideę zero waste takie zachowania powinny ulec zmianie.
Czytaj też: Kiedy jesteś głodny, to twój mózg świeci, a lekarze mogą to wykorzystać
Podobne działania mogłyby dotyczyć również innych naturalnych “osłon”, choćby skórki mango. Ma ona właściwości przeciwutleniające i poprawia smak wypieków. Gdyby jednak naszła was ochota na zjedzenie banana w całości – włącznie ze skórką – to pamiętajcie, że najpierw trzeba ją odpowiednio przyrządzić. Tak, by zamiast zachwycać się wyjątkowym smakiem, nie skończyć z przedłużającą się wizytą w toalecie.