Dietetycy odchodzą już od koncepcji superjedzenia (superfoods). Pojedyncze składniki pokarmowe nie czynią cudów – liczy się ich kompozycja. Jeśli chcemy zachować zdrowie, powinniśmy stosować urozmaicona dietę bogatą w żywność niskoprzetworzoną, zwłaszcza owoce i warzywa, a także zdrowe tłuszcze i białko. Są jednak takie produkty, które warto mieć w kuchni i w spiżarni, zwłaszcza w sezonie przeziębieniowo-grypowym. Nie tylko urozmaicają one nasze menu, ale też zwiększają sprawność układu odpornościowego i pomogą mu w zwalczaniu chorobotwórczych mikrobów. Oto nasz wybór!

 

NATURALNE PREBIOTYKI Z WARZYW

Nie należy ich mylić z probiotykami (także ważnymi), czyli korzystną dla zdrowia florą jelitową. Prebiotyki to substancje, które pomagają bakteriom „zadomowić” się w naszym układzie pokarmowym. Znajdziemy ich sporo w żywności. Przykładem może być cykoria, która zawiera dużo inuliny, korzystnie wpływającej na rozwój bifidobakterii. Odgrywają one ważną rolę w działaniu układu odpornościowego, wchłanianiu minerałów i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Inulinę znajdziemy także w słoneczniku bulwiastym (topinamburze) i mniszku lekarskim zwanym mleczem lub dmuchawcem. Cenna substancja gromadzi się w jego korzeniach. Należy zebrać je jesienią, wysuszyć, a potem dodawać do wody lub świeżo wyciśniętego soku. Na targu warzywnym znajdziemy też inne naturalne prebiotyki: karczochy, szparagi, zielone banany, cebule, pasternak, wężymord (skorzonerę) i pora.

 

SOK Z OWOCÓW MORWY INDYJSKIEJ (NONI)

Ta roślina była stosowana w medycynie ludowej przez rdzennych mieszkańców wysp Tahiti i Polinezji Francuskiej. Jej liście wspomagają proces gojenia się ran i łagodzą owrzodzenia. W Polsce dostępny jest przede wszystkim sok z jej owoców. Zawiera dużo potasu, wapnia, magnezu, witaminy A i E, a porcja 50 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Znajdziemy w nim także kwercetynę (patrz – cebula). Sok z noni pomaga w walce z goraczką i infekcjami, można go też pić profilaktycznie. Jest dobrym uzupełnieniem diety osób uskarżających się na złe samopoczucie, zaburzenia snu, nadciśnienie, astmę, wysoki poziom cholesterolu lub cukrzycę. Należy pamiętać, że zalecana dzienna dawka u dorosłych to 1–2 porcje soku po 15–30 ml wypijane na 30 minut przed posiłkiem.