Pomidory i pochodzące z nich przeciery to źródło zdrowia i doskonałego smaku uwielbianego przez wszystkich. Swoje drogocenne właściwości zawdzięczają naturalnemu czerwonemu barwnikowi – likopenowi. Jest on najsilniejszym antyutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki, m.in. opóźniając procesy starzenia1. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca, poprawia trawienie i wzmacnia odporność, a zawarte w pomidorach pektyny mogą obniżać też poziom cholesterolu2. Co ciekawe, likopen nie ginie w obróbce cieplnej, przekształca się w związek o wiele łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu i w przetworach jest go nawet 2–3 razy więcej niż w świeżych pomidorach3.

Passata pomidorowa Jamar BIO to prawdziwa esencja pomidorowego smaku. Najwyższej jakości, gęsty przecier powstaje z dojrzewających w słońcu pomidorów na ekologicznych plantacjach. Jest idealnym składnikiem sosów do makaronów i pizzy, a także smakowitą bazą do przygotowania kremowej zupy pomidorowej. Doskonale smakuje również w połączeniu z ciecierzycą konserwową Jamar BIO, a także w daniach z mięsa oraz ryb. Do nich świetnym dodatkiem będą różnego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw wzbogacone wysokiej jakości octem jabłkowym Jamar BIO pochodzącym z naturalnej fermentacji.

Wszystkie produkty Jamar BIO, również uwielbiany, zwłaszcza przez dzieci, mus jabłkowy, zostały wyróżnione certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Znak na opakowaniu, w formie charakterystycznego zielonego listka z unijną flagą, stanowi potwierdzenie pochodzenia z ekologicznych plantacji, gdzie warzywa i owoce uprawia się z szacunkiem do przyrody i troską o kondycję całej planety. Daje on też gwarancję w pełni naturalnego smaku, który kochają wszyscy miłośnicy zdrowej kuchni.

1https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/pomidory-wlasciwosci-lecznicze-i-wartosci-odzywcze-aa-SSQm-eocG-N4af.html 
2https://verdum.pl/pomidory-wlasciwosci-zdrowotne-lecznicze/
3https://dietetycy.org.pl/pomidory-jako-zrodlo-likopenu/