Skuteczność N-acetylocysteiny w zapobieganiu negatywnym skutkom https://www.focus.pl/artykul/metabolizm-alkoholu-jak-przebiega-w-organizmie-czlowieka przebadali eksperci z St. Luke’s University Health Network w Pensylwanii. „Kac to ogólnokrajowy problem, który objawia się wieloma negatywnymi skutkami wpływającymi na społeczeństwo” – stwierdzili autorzy badania w artykule opublikowanym w „Scientific Reports”.
„Badania dotyczące skutecznych https://www.focus.pl/artykul/12-sprawdzonych-sposobow-na-kacasą ograniczone, pomimo zrozumienia, że złagodzenie jego objawów może mieć korzystny wpływ na życie jednostki” – argumentowali z powagą naukowcy.
Przeprowadzono piwny eksperyment
Do badania zrekrutowano 49 zdrowych ochotników powyżej 21. roku życia, którzy nie zgłaszali problemów z https://www.focus.pl/artykul/to-juz-alkoholizm-11-oznak-problemow-z-piciem. Wśród badanych znalazło się 31 mężczyzn i 18 kobiet. Następnie uczestników podzielono na dwie grupy i zaproszono na piwo. Aby lepiej kontrolować ilość spożywanego przez badanych alkoholu, wszystkim serwowano ten sam rodzaj napitku – piwo pszeniczne o zawartości alkoholu 5,2%. Za jedną „dawkę” uznano porcję 330 ml.
Kwadrans po wypiciu każdej kolejnej butelki piwa u badanych mierzono zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu (przy użyciu bardzo dokładnego alkomatu szpitalnego). Trwało to aż do momentu uzyskania poziomu odpowiadającego 2 promilom alkoholu. Równolegle podawano im kapsułki z NAC lub placebo.
Dawkę NAC określano na podstawie ilości spożytego alkoholu. Ci, który wypili maksymalnie trzy piwa, dostawali jedną kapsułkę; ci, którzy wypili 4-6 piw, dostawali dwie; a najbardziej wytrwali, którzy wypili siedem lub więcej butelek, dostali trzy kapsułki.
Autorzy podkreślają, że w czasie eksperymentu wszyscy badani pozostawali pod ich opieką do momentu wytrzeźwienia. Każdy z uczestników miał też prawo przerwać eksperyment w dowolnym momencie.
Korzystne efekty odnotowano tylko u kobiet
Następnego ranka uczestnicy eksperymentalnej imprezy zostali poproszeni o określenie, jak ciężki był ich kac – na skali od „Czułem się, jakbym nie pił” do „Jestem tak skacowany, że umieram”. Badani wypełnili też kwestionariusz Skali Objawów Kaca (Hangover Symptom Scale), aby ocenić nasilenie objawów, takich jak https://www.focus.pl/artykul/jak-radzic-sobie-z-bolem-glowy-trzy-rady-od-ekspertki-neurobiologii, nudności, wymioty, uczucie osłabienia i https://www.focus.pl/artykul/co-zrobi-eby-w-czasie-lektury-zabra-gow-w-podr-poznaj-sposoby-na-uwane-czytanie.
Naukowcy zebrali ankiety i porównali nasilenie objawów kaca u uczestników, którzy dostali kapsułki z NAC, i tych, którzy łykali placebo. Okazało się, że kobiety przyjmujące NAC zgłaszały mniej dolegliwości, szczególnie nudności i uczucia osłabienia. Wśród pozostałych badanych nie odnotowano znaczących różnic.
Autorzy badania doszli do wniosku, że przyjmowanie NAC w niskich dawkach – od 600 do 1800 mg – jest bezpieczne i „dobrze tolerowane przez większość osób”. Nie potrafili jednak wyjaśnić, jak to możliwe, że pozytywne skutki „terapii antykacowej” pojawiły się tylko u kobiet.
Podkreślają za to, że uczestnicy badania nie zgłosili żadnych niepożądanych skutków ubocznych stosowania NAC, do których zalicza się wymioty, biegunki i łagodne reakcje alergiczne. Co prawda niektórzy uskarżali się na problemy żołądkowe, ale mogły one wynikać z nadużywania alkoholu.
Dlaczego NAC może leczyć kaca?
NAC jest stosunkowo tanim lekiem bez recepty, stosowanym głównie przy chorobach układu oddechowego. Pomaga rozrzedzać zalegający w drogach oddechowych śluz i poprawia czynność płuc u astmatyków. Jest też stosowany w przypadku zatrucia paracetamolem oraz w łagodzeniu reakcji alergicznych na leki przeciwpadaczkowe. N-acetylocysteina jest bowiem doskonałym wsparciem dla wątroby i właśnie dlatego została przez naukowców uznana za potencjalny lek na kaca.
Gdy spożywamy alkohol (czyli etanol), nasza wątroba – dzięki enzymowi zwanemu dehydrogenazą alkoholową (ADH) – przekształca go w aldehyd octowy. Następnie, ponownie dzięki dehydrogenazie, aldehyd jest przetwarzany w kwas octowy. Jako że to właśnie aldehyd octowy jest najbardziej toksyczną ze wszystkich trzech substancji i to on jest główną przyczyną kaca, autorzy badań skupili się na przyspieszeniu jego metabolizmu.
Przyjrzeli się więc dehydrogenazie alkoholowej i związanemu z nią koenzymowi – glutationowi. Glutation jest uważany za najsilniejszy https://www.focus.pl/artykul/czym-sa-antyoksydanty i najważniejszą cząsteczka detoksykującą w naszym organizmie, ale wcześniejsze badania pokazały, że jego „złoża” mogą się wyczerpywać.
„W miarę jak zmniejszają się zapasy glutationu w organizmie, pacjent musi czekać, aż wątroba wytworzy go więcej, aby pozbyć się z organizmu pozostałego aldehydu octowego. Proces ten może zająć od 8 do 24 godzin” – przyznają autorzy badania.
Na szczęście NAC jest jednym z głównych prekursorów L-glutationu, dzięki czemu znacznie podnosi jego poziom w organizmie i przyspiesza metabolizm etanolu i aldehydu octowego.
Źródło: Scentific Reports.