Jak podaje WHO, picie gorącej herbaty zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową przełyku, dlatego wskazane jest odczekanie przed wypiciem aż napój wystygnie.

Większość dotychczasowych badań nie dawała satysfakcjonującej odpowiedzi, jaką temperaturę powinien mieć „bezpieczny” napój.  Określenia „gorąca herbata” używano w odniesieniu do subiektywnych wrażeń, a przecież to, co parzy jedną osobę, dla  innej może być akurat.

Najnowsze badanie opublikowane w „International Journal of Cancer” jest też pierwszym tak obszernym opracowaniem.  Prowadzone było od 2004 r. na grupie ponad 50 000 uczestników. Badacze na przestrzeni lat rejestrowali dane na temat nawyków, statusu społeczno-ekonomicznego, zdrowia oraz… zwyczajów dotyczących picia herbaty.

 

Jaka temperatura jest „bezpieczna”?

Jak się okazało u tych, którzy sięgali po herbatę cieplejszą niż 60℃ i pili więcej niż dwie duże filiżanki naparu, występowało o 90 proc. większe ryzyko zachorowania na raka przełyku niż u tych, którzy pili chłodniejszą herbatę i w mniejszych ilościach.

Warto zauważyć, że niski był wskaźnik dodatkowych czynników, które mogły zwiększyć ryzyko choroby nowotworowej, takich jak palenie tytoniu czy picie alkoholu. Innymi słowy - temperatura i częstotliwość z jaką sięgano po napar były wystarczającymi wskaźnikami zwiększonego ryzyka zachorowalności.

Dzieje się tak dlatego, że w wyniku poparzeń dochodzi do uszkodzeń błony śluzowej przełyku. W miejscach tych uszkodzeń zaczynają zachodzić niewłaściwe procesy podziałów komórkowych.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem działająca w ramach WHO podaje więc wprost, że herbatka przestaje być niewinna, gdy jej temperatura przekracza 60 st. Celsjusza. (Spokojnie, większość z nas zaczyna odczuwać dyskomfort, gdy zbliża do ust napój rozgrzany do 50 stopni Celsjusza).

 

8. najczęstszy nowotwór na świecie

Rak przełyku to ósmy najczęściej występujący nowotwór na świecie, który każdego roku zabija ok. 400 tys. osób (w USA jest dotyka ok.  1 na 132 mężczyzn i 1 na 455 kobiet, a w innych częściach świata, takich jak Iran czy Chiny, występuje jeszcze częściej).

Zanim jednak na dobre wyrzucisz czajnik, pamiętaj, że picie herbaty - zwłaszcza zielonej - może mieć działanie antynowotworowe w przypadku innych rodzajów raka.

 

Źródło: www.sciencealert.com