Moja audycja jest emitowana w soboty, ale z okazji długiego weekendu przygotowałem jej dodatkowe, specjalne wydanie. Trochę świąteczne, trochę wakacyjne, a przede wszystkim mocno osadzone w miejskich realiach. I z dość długą historią.

Jesienią ubiegłego roku poszedłem na zakupy i zobaczyłem piękne dynie hokkaido. Przypomniały mi one o przepisie Małgosi Minty na blogu Minta Eats. Kupiłem jedną dynię i upiekłem ją, a resztki - w tym nasiona - wrzuciłem do przydomowego kompostownika. 

Minęło pół roku. Na podniesionej grządce w moim ogrodzie, gdzie posadziliśmy pomidory, sałatę i marchewkę, zaczęły pojawiać się dziwne kiełki. Część z nich wyrwałem, część przeniosłem do doniczek i oddałem znajomym, dwóm pozwoliłem rozwinąć się w okazałe łodygi i liście dyni. Wygląd owoców dowodzi, że to właśnie ta jesienna hokkaido - jej nasiona jakoś przetrwały kompostowanie. 

Pierwszą dynię z tegorocznych zbiorów zabieram ze sobą do studia, bo w piątek chcę porozmawiać o fenomenie miejskiego ogrodnictwa i pszczelarstwa. Pomogą mi w tym:

Zastanowimy się wspólnie, do czego mieszkańcom miast jest potrzebna zieleń, dlaczego warto dbać o nią wspólnie i co trzeba zrobić, żeby mieć ul na dachu. Porozmawiamy też o konkretnych przykładach, np. Kasi Sroczyńskiej - redaktor naczelnej magazynu "Coaching" - która hodowała pomidory na parapecie i przezimowała w swym mieszkaniu trzmiele.

A co z dynią hokkaido? Dostanie ją Małgosia Minta i mam nadzieję, że pysznie ją przyrządzi.

Lektury dodatkowe:

Specjalnego odcinka audycji "Człowiek 2.0" możecie posłuchać 15 sierpnia po godz. 12 na antenie Radia TOK FM. Później będzie dostępna jako podcast na stronie archiwum oraz w aplikacji mobilnej TOK FM. Zapraszam!