To potencjalnie najstarsza restauracja świata. Jej klienci zajadali się mięsem i pili piwo

Obiekty gastronomiczne często chwalą się informacjami o tym, jak długo świadczą już swoje usługi. W przypadku niedawno odnalezionych pozostałości pewnej restauracji taka tabliczka wskazywałaby na datę otwarcia sprzed jakichś pięciu tysięcy lat.
To potencjalnie najstarsza restauracja świata. Jej klienci zajadali się mięsem i pili piwo

Naukowcy natrafili na owe szczątki w obrębie stanowiska archeologicznego Lagasz, swego czasu będącego starożytnym miastem-państwem założonym przez Sumerów w południowej Mezopotamii. Pozostałości te są zlokalizowane na północny wschód od współczesnego miasta Nasiriyah, będącego jednym z pierwszych ośrodków miejskich cywilizacji sumeryjskiej w starożytnym Iraku.

Czytaj też: Czaszka kobiety nosi ślady niejednej operacji. Aż dziw bierze, że takie zabiegi wykonywano 1500 lat temu

Tamtejsza restauracja powstała około pięciu tysięcy lat temu, a wśród pamiątek po niej wymienia się 150 misek, fragmenty pieca, systemu chłodzenia oraz ławek. Szczątki zlokalizowane w obrębie tego miejsca wskazują na spożywanie różnego rodzaju mięs, a także picie piwa. Biorąc pod uwagę przytoczoną listę możemy sobie wyobrazić, jak starożytni mieszkańcy wykorzystywali prymitywną lodówkę do przechowywania żywności, piec do jej obróbki, ławki do usadzania gości, a miski do serwowania jedzenia.

Za ustaleniami w tej sprawie stoją archeolodzy z Uniwersytetu Pensylwanii oraz Uniwersytetu w Pizie. Co istotne, napotkane struktury niemal na pewno nie były czymś w rodzaju domu. Zdecydowanie bardziej prawdopodobne wydaje się, iż było to coś w rodzaju tawerny, obiektu gastronomicznego znanego z czasów współczesnych. 

Co ciekawe, Sumerowie byli prawdziwymi piwoszami. O tym, jak bardzo lubili ten trunek najlepiej świadczy fakt, iż istnieją starożytne przepisy wyjaśniające, jak warzyć piwo. Idąc dalej, pierwsze miasta w historii powstały na terenie dzisiejszego południowego Iraku. Było to możliwe dzięki pojawieniu się nadprodukcji żywności wynikającej z udomowienia pierwszych roślin uprawnych. W ten sposób powstały grupy społeczne niezwiązane bezpośrednio z produkcją żywności i mogące zająć się innymi aspektami codziennego życia. 

Restauracja, której pozostałości znaleziono w ruinach miasta Lagasz, serwowała posiłki i piwo

Lagasz znajdowało się na wyjątkowo żyznych terenach, w pobliżu rzek znanych jako Eufrat i Tygrys. Jak podkreśla archeolog Baker Azab Wali, miasto to było jednym z istotniejszych, jeśli chodzi o obszar południowego Iraku. Jego mieszkańcy byli uzależnieni od rolnictwa, zwierząt gospodarskich, rybołówstwa oraz wymiany towarów. 

Czytaj też: Zamiast piwa, pamiątka z czasów wikingów. Archeolodzy dokonali niesamowitego znaleziska obok pubu

Dalsze ustalenia w tej sprawie, dokonane choćby za sprawą dokładnej analizy pozostałości wspomnianej restauracji, powinny wykazać, jak kształtowały się struktury społeczne w okolicach 2700 roku p.n.e., kiedy to tawerna znajdowała się u szczytu popularności. To z kolei powinno pozwolić na określenie, jak wyglądało życie codzienne zwykłych mieszkańców starożytnego Bliskiego Wschodu. Być może było ono znacznie bardziej sielankowe, aniżeli mogłoby się nam wydawać? 

Aleksander KowalA
Napisane przez

Aleksander Kowal

Pierwsze kroki w dziennikarstwie internetowym stawiałem ponad 10 lat temu, choć moja wyższa edukacja pokierowała mnie w stronę studiów językowych w dziedzinie romanistyki, a także studiów pedagogicznych. Zajmuję się m.in. kosmosem oraz nowymi technologiami, lecz postaram się również dzielić artykułami dot. historii czy archeologii.