Wyczuwalna goryczka i świeży żywiczno-owocowy aromat. Tak w skrócie można opisać smak piw British Golden Ale (BGA). Jego sekret to nie tylko sposób warzenia, czyli metoda górnej fermentacji – lecz także wykorzystane składniki – słód typu Pale Ale, jednak przede wszystkim odmiany aromatycznego chmielu. 

Mocne orzeźwienie

Tworząc Książęce Golden Ale, najlepsi eksperci z Tyskich Browarów Książęcych użyli pięciu znakomitych odmian chmielu: UK Golding, Sovereign, Pilgrim, Target oraz Mosaic. Na szczególną uwagę zasługuje ta ostatnia: to amerykański chmiel, którego zasługą jest orzeźwiający aromat. Jest on stosowany głównie w piwach amerykańskich, ale coraz częściej sięgają po niego browarnicy warzący piwa w stylach angielskich. 

Piotr Fudalej, Specjalista ds. Sensoryki Tyskich Browarów Książęcych, podkreśla, że tworząc Książęce Golden Ale piwowarzy chcieli, aby smak piwa był zgodny z założeniami stylu: orzeźwiający, lekki i mocno chmielowy. – Chcieliśmy również, aby charakter aromatów chmielowych był przyjemny w odbiorze – mówi i dodaje: – Szukaliśmy stylu piwnego, który byłby odpowiedni do picia w cieplejsze dni, a jednocześnie o ciekawym smaku, zachęcającym do sięgnięcia po następny kufel w towarzystwie przyjaciół. 

Jak smakuje Książęce Golden Ale? To piwo o wyjątkowo wyraźnym chmielowym charakterze, w którym możemy doszukać się aromatów cytrusowych, owoców egzotycznych, kwiatów i ziół.

Idealne połączenia 

BGA jest też uznawane za idealne piwo biesiadne i pubowe. Jego chmielowe nuty i goryczka pobudzają apetyt i gaszą pragnienie. Dlatego doskonale sprawdza się przy grillu i na rozgrzanej słońcem plaży. Świetnie pasuje do aromatycznych, dobrze przyprawionych mięs, dań z grilla, ryb i kuchni indyjskiej. Wytrawni kucharze z powodzeniem wykorzystują je do przygotowywania piwnych wypieków i wyrazistych sosów.

Aby jednak wydobyć z piwa co w nim najlepsze, dobrze jest dołożyć staranności, aby odpowiednio je podać. Piotr Fudalej nie pozostawia wątpliwości: Piwo Książęce Golden Ale powinno być serwowane w prostych szklankach w trapezowym kształcie, czyli w klasycznych szklankach przeznaczonych do picia piw typu Ale. Taki kształt, podobnie jak odpowiednia temperatura serwowania, pozwala na swobodne uwalnianie się zawartych w piwie aromatów i podkreśla jego bogaty smak. Odpowiednia temperatura serwowania to 8–9 stopni. Pamiętajmy, że im niższa temperatura piwo staje się bardziej orzeźwiające, ale traci wiele ze swojego bukietu smakowo-zapachowego. I oczywiście trzeba je pić w dobrym towarzystwie!

FRANKFURTERKA NAD ALE’M 

SKŁADNIKI (DLA 3 OSÓB):
3 bułki do hot doga
3 frankfurterki
2 czerwone cebule
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
garść tymianku
3 pomarańcze
50 g cukru

50 ml octu winnego lub jabłkowego
15 ml oleju
0,5 l piwa Książęce Golden Ale
50 ml miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotuj konfiturę: cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z plasterkami czosnku i tymiankiem. Dodaj cząstki pomarańczy, cukier i ocet. Duś na wolnym ogniu, aż konfitura gęstnieje.

Przygotuj sos piwny: wlej do rondelka piwo Książęce Golden Ale, dodaj miód i posiekaną drobno papryczkę. Podgrzewaj, by sos nieco zgęstniał. Frankfurterki zgrilluj lub podgrzej we wrzącej wodzie. Bułki podgrzej w piekarniku. Przekrój bułki, włóż do nich kolejno: konfiturę i frankfurterkę. Gotowego hot doga polej sosem piwnym, możesz też posypać posiekaną dymką. Smak hot dogów z piwnym sosem najlepiej podkreśli kufel piwa Książęce Golden Ale.