Truskawki coraz mniejsze. To wina działalności człowieka

Pestycydy mają pośredni wpływ na rozmiar owoców. Najnowsze badania potwierdziły, że truskawki zapylane przez pszczoły samotnice żerujące na kwiatach rzepaku spryskanych klotianidyną są wyraźnie mniejsze. To kolejny niespodziewany wpływ pestycydów na nasze życie.
Sezon na truskawki już za nami, ale warto przygotować się na kolejne lato /Fot. Pixabay
Sezon na truskawki już za nami, ale warto przygotować się na kolejne lato /Fot. Pixabay

Zgodnie z obowiązującym stanem wiedzy, truskawki rosną większe, gdy pszczoły samotnice odwiedzają ich kwiaty. Nikt nie sprawdził jednak, co się dzieje, gdy do truskawek przylatują pszczoły wystawione na działanie neonikotynoidowych środków owadobójczych. Teraz zweryfikowali to uczeni ze szwedzkiego Uniwersytetu w Lund. Szczegóły opisano w czasopiśmie PLOS ONE.

Czytaj też: Skąd wzięły się pszczoły? Z Azji. Ale do Europy przywędrowały już 6 milionów lat temu

Dr Lina Herbertsson z Uniwersytetu w Lund mówi:

Badaliśmy pszczoły, które spożyły klotianidynę, pestycyd, który był wcześniej stosowany w rzepaku do kontroli pchełek ziemnych. Nasze badanie wskazuje, że substancja ta sprawiła, że pszczoły były wolniejsze i upośledziła ich zdolność do zapylania kwiatów truskawek.

Pestycydy wpływają na rozmiar truskawek

Szwedzcy naukowcy wykorzystali dwanaście zewnętrznych klatek, w których pszczoły samotnice mogły żerować na kwiatach rzepaku i truskawek. Połowa kwiatów rzepaku została potraktowana klotianidyną. Owady, które były narażone na kontakt z rzepakiem pod wpływem pestycydu, potrzebowały więcej czasu niż inne pszczoły, aby odwiedzić tę samą liczbę kwiatów rzepaku.

Prawdziwe zaskoczenie przyszło podczas ważenia truskawek. Okazało się, że owoce były mniejsze, jeżeli zostały zapylone przez pszczoły, które żerowały na rzepaku poddanym działaniu klotianidyny.

Dr Lina Herbertsson dodaje:

Poprzednie badania wykazały, że klotianidyna wpływa negatywnie na dzikie pszczoły w zakresie szybkości żerowania, rozwoju i reprodukcji. Nasze wyniki wskazują, że może ona również upośledzać zdolność pszczół do zapylania kwiatów truskawek.

Wyniki należy jednak interpretować z pewną ostrożnością. Nie udało się zidentyfikować przyczyny niższej masy truskawek, a także nie wiadomo, czy jest to ogólny wzór, czy też może jakieś odstępstwo od normy (wywołane daną populacją pszczół samotnic).

Czytaj też: Kawa, truskawki i czerwone wino, czyli dieta sirtfood. Odchudza, odmładza i nie wymaga wyrzeczeń

Warto wspomnieć, że od 2018 r. klotianidyna jest zakazana w Unii Europejskiej, podobnie jak tiametoksam, który może zakłócać zapylanie jabłek przez trzmiele. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Lund są ważne, gdyż pokazują, że pestycydy mają bardziej złożony wpływ na nasze życie, niż zwykło się uważać.

Dr Lina Herbertsson podsumowuje:

Chociaż klotianidyna jest obecnie zakazana, częściowo zastąpiły ją inne substancje, które w podobny sposób wpływają na układ nerwowy owadów. Dlatego niezwykle ważne jest, aby kontynuować te badania i zbadać, jak te substancje wpływają na zachowanie pszczół i zapylanie.