50 studentów, 16 zespołów i jedno wyzwanie: woda
Do Łodzi przyjechali przedstawiciele 11 ośrodków akademickich, od Politechniki Warszawskiej i Politechniki Wrocławskiej, przez Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie i Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, po Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego i Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Zadanie, które dostali, brzmiało konkretnie: „Rozwiązania wspierające kształtowanie odpowiedzialnych zachowań konsumenckich w kontekście zasobów wodnych”.
Już sam format IDEATHONU narzucał tempo – dwa dni intensywnej pracy nad dopracowaniem koncepcji, przygotowaniem prezentacji dla Rady Programowej i obroną projektu przed gronem ekspertów z obszaru nauki i biznesu. W przerwach między sesjami mentoringowymi uczestnicy żartowali: „To trochę jak najtrudniejsze laboratorium w semestrze, tylko z noclegiem, cateringiem i szansą, że nasze pomysły wejdą w życie i znajdą powszechne zastosowanie w domu albo gospodarstwie rolnym”.

Hydrofile – tiO₂, fotokataliza i wizja domowej rewolucji
Najwięcej emocji budził oczywiście finał. Główną nagrodę: 10 000 zł i udział w programie rozwojowym od Foodtech.ac – zdobył zespół „Hydrofile” z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Studentki zaproponowały koncepcję wykorzystania dwutlenku tytanu (TiO₂) w domowych systemach filtracji, opartą na jego właściwościach fotokatalitycznych. W praktyce chodzi o to, by w inteligentny sposób oczyszczać i odzyskiwać wodę, która dziś w wielu mieszkaniach po prostu „ucieka” do kanalizacji, np. po zmywaniu naczyń, myciu rąk czy kąpieli.
Projekt Hydrofile łączył chemiczną precyzję z bardzo praktycznym, konsumenckim spojrzeniem. To nie był laboratoryjny eksperyment oderwany od rzeczywistości, tylko propozycja modułu, który w przyszłości mógłby stać się częścią instalacji w łazience czy kuchni, pomagając rodzinom zmniejszyć zużycie wody i rachunki. Rada Programowa, dwunastoosobowe gremium złożone z naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Uniwersytetu Łódzkiego, Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego, przedstawicieli partnerów programu: Fundacji Hydroni oraz Foodtech.ac, a także ekspertów Nestlé – doceniło zarówno innowacyjność pomysłu, jak i jego skalowalność.
Trzy wyróżnienia zamiast dwóch – gdy poziom projektów podnosi poprzeczkę
Regulamin przewidywał dwie nagrody dodatkowe. Rzeczywistość, a dokładniej wysoki poziom przedstawionych rozwiązań, wymusiła zmianę planów. Ostatecznie w finale wyróżniono aż trzy zespoły.
Studenci Politechniki Warszawskiej zaproponowali inteligentny perlator, który automatycznie reguluje strumień wody w zależności od sposobu użycia. Inaczej zachowuje się podczas krótkiego opłukania rąk, a inaczej przy długim myciu naczyń. Użytkownik ma mieć poczucie, że „kran działa tak jak zawsze”, ale licznik wody i środowisko realnie zyskują.

Zespół z UMCS w Lublinie skoncentrował się na problemie marnowania żywności, z perspektywy „ukrytej wody”, którą trzeba zużyć, by wyprodukować każdy kilogram jedzenia. Ich platforma online ma pomagać lepiej zarządzać zakupami, zapasami i dzieleniem się nadwyżkami, tak by mniej jedzenia trafiało do kosza, a wraz z nim mniej litrów wirtualnej wody.
Trzeci wyróżniony projekt, opracowany przez studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, przeniósł rozmowę o wodzie na poziom gospodarstwa rolnego. Koncepcja innowacyjnej suszarni kukurydzy zakłada odzysk m.in. pary wodnej z procesu suszenia, co pozwala zmniejszyć straty surowców i ograniczyć zużycie zasobów. To rozwiązanie, które wpisuje się w szerszy trend efektywności energetyczno-wodnej w rolnictwie.
Nocne burze mózgów, mentoring i „most” między nauką a biznesem
Choć tylko finałowe prezentacje trafiły do oficjalnych komunikatów, kulisy IDEATHONU to przede wszystkim intensywna praca warsztatowa. W sobotę – od rana aż do późnych godzin wieczornych – w salach Uniwersytetu Łódzkiego nie gasły ekrany laptopów. Zespoły udoskonalały swoje modele biznesowe, analizowały potencjalne oszczędności wody i dopracowywały ostatnie slajdy.
Studenci korzystali z wiedzy mentorów, ekspertów Nestlé, przedstawicieli organizacji pozarządowych i naukowców, którzy pomagali przekładać naukowe koncepcje na potencjalne wdrożenie. Jak podkreślała koordynatorka programu #NestleDlaNauki, Blanka Mellova, siłą tego formatu jest właśnie zderzenie świeżego spojrzenia młodych badaczy z doświadczeniem ludzi od lat działających w branży spożywczej i okołorolniczej.

To tutaj rodziły się pytania, których często brakuje w typowo uczelnianych projektach: czy ktoś faktycznie za to zapłaci, w jakim modelu współpracy z samorządem można wdrożyć takie rozwiązanie, jak wygląda ścieżka certyfikacji, co z regulacjami prawnymi dotyczącymi jakości wody.
IDEATHON jako część większej układanki #NestleDlaNauki
Sam IDEATHON to tylko jeden z dwóch filarów programu #NestleDlaNauki. Druga to granty badawcze, które w aktualnej odsłonie mają wspierać projekty analizujące wyzwania związane z gospodarowaniem wodą w systemie żywnościowym. Nabór wniosków ruszy na początku 2026 roku, a celem jest już nie tylko wymyślenie innowacji, ale pogłębione badania nad ich wpływem na rolnictwo, przemysł spożywczy i konsumentów.
Warto pamiętać, że tegoroczna odsłona IDEATHONU jest kontynuacją ścieżki rozpoczętej w pierwszej edycji programu, której tematem przewodnim było rolnictwo regeneratywne. Wówczas zwyciężył projekt robota „Bulbulator – Nanodrop” ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, który tworzy nanocząsteczkową mieszaninę nawozów, pozwalając ograniczyć straty składników odżywczych i emisje gazów cieplarnianych.
Zestawienie obu edycji dobrze pokazuje, że #NestleDlaNauki to nie jednorazowe wydarzenie, a wieloletni projekt od inspiracji, przez konkurs pomysłów, po długofalowe badania i potencjalne wdrożenia w biznesie.
Co zostaje po wyłączeniu projektorów?
Gdy uczestnicy pakowali torby i wracali na swoje uczelnie, w kuluarach powtarzało się jedno zdanie: „Szkoda, że to tylko dwa dni”. Z perspektywy organizatorów to jednak dopiero początek drogi. Zwyciężczynie z zespołu Hydrofile mają przed sobą wspólną pracę z Foodtech ac. nad dopracowaniem i komercjalizacją pomysłu. Wyróżnione drużyny, jeśli zechcą kontynuować prace nad swoimi koncepcjami, będą mogły zgłosić je w nadchodzącym konkursie grantowym programu #NestleDlaNauki, który ruszy już na początku 2026 roku.

IDEATHON #NestleDlaNauki 2025 pokazał, że temat zasobów wodnych da się opowiadać inaczej niż tylko przez pryzmat apeli o „zakręcanie kranu podczas mycia zębów”. W Łodzi powstały konkretne, mierzalne propozycje: od fotokatalitycznej filtracji, przez sprytne perlatory, po rolnicze instalacje odzyskujące parę wodną.
Jeśli choć część z tych pomysłów doczeka się wdrożenia, za kilka lat mogą realnie zmienić sposób, w jaki myślimy o wodzie – w domu, w gospodarstwie i w całym łańcuchu żywnościowym. Dzięki temu weekend IDEATHONU będziemy wspominać nie tylko jako konkurs, lecz jako moment, w którym studenckie koncepcje zaczęły zmieniać się w praktykę.
