Dwa lata temu pisaliśmy w artykule „Epigenetyka: wytrenuj DNA!”: "Nie jesteśmy skazani na to, co odziedziczyliśmy po rodzicach. Poprzez wychowanie, styl życia i środowisko, w jakim się znajdujemy, możemy wpływać na własne geny!". Po rodzicach dziedziczymy bowiem nie tylko geny (czyli DNA), ale także tzw. epigenom (chemiczne „dodatki” do DNA). W ten sposób z pokolenia na pokolenie może się przenosić np. skłonność do otyłości lub zachorowań na cukrzycę, związana ze stylem życia rodziców, a nawet dziadków.

W najnowszym numerze kwartalnika „Focus Medycyna“ specjalista od dietetyki prof. Giovanni Scapagnini mówi w wywiadzie: "Naukowcy zastanawiają się dziś, w jaki sposób żywność funkcjonalna może wpływać na aktywność naszych genów. To nowa,  bardzo dynamicznie rozwijająca się dziedzina. Za 20 lat w aptekach kupimy suplementy epigenetyczne, sterujące genami odpowiedzialnymi za długowiecznosść w naszym DNA". Część dietetyków twierdzi, że już dziś warto zażywać takie substancje jak np. cholina, która występuje naturalnie m.in. w jajkach.

Czy naukowcy rozszyfrowali epigenetykę? I czy wynikają z niej praktyczne zalecenia dotyczące np. diety dla kobiet w ciąży? O tym opowiedzą moi goście w studiu TOK FM: dr Beata Sterlińska-Tulimowska, specjalista w ginekologii i położnictwie oraz prof. Piotr Stępień, genetyk z Instytutu Genetyki i Biotechnologii Uniwersytetu Warszawskiego i Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN.

Nowego odcinka "Człowieka 2.0" możecie posłuchać 26 marca po godz. 20 na antenie Radia TOK FM. Później będzie dostępny jako podcast na stronie archiwum audycji oraz w aplikacji mobilnej TOK FM. Kompletny spis odcinków znajdziecie na stronie WikiRadia. Zapraszam!