Chociaż uważa się, że dieta wegańska jest korzystna dla naszego organizmu, potwierdzenie tej tezy utrudniają różnice genetyczne czy styl życia. Ale badania przeprowadzone na bliźniętach jednojajowych wychowujących się w tych samych gospodarstwach domowych i prowadzących podobny styl życia mogą dać ostateczny argument dla wyższości diety wegańskiej nad mięsną.
Czytaj też: Dieta ketogeniczna niedobra dla ciebie i środowiska. Lepiej przejść na weganizm
Naukowcy ze Stanford Medicine przeprowadzili badanie z udziałem 22 par identycznych bliźniaków jednojajowych (44 osoby) bez zdiagnozowanych zaburzeń układu krążenia i odkryli, że dieta wegańska poprawia kondycję układu sercowo-naczyniowego już po 8 tygodniach odstawienia mięsa. Szczegóły opisano w czasopiśmie JAMA Network.
Prof. Christopher Gardner ze Stanford Medicine mówi:
To badanie nie tylko dostarczyło przełomowego sposobu na stwierdzenie, że dieta wegańska jest zdrowsza od konwencjonalnej diety wszystkożernej, ale także praca z bliźniakami była świetna. Ubierali się tak samo, rozmawiali tak samo i przekomarzali się między sobą, co można było uzyskać tylko wtedy, gdy spędzali ze sobą za dużo czasu.
Dieta wegańska czy klasyczna? Znamy ostateczną odpowiedź
Naukowcy dopasowali po jednym z bliźniaków do diety wegańskiej lub mieszanej. Obie z wymienionych były odpowiednio zbilansowane, bogate w warzywa, rośliny strączkowe, owoce, produkty pełnoziarniste i pozbawione cukrów oraz rafinowanej skrobi. Dieta wegańska była całkowicie roślinna, nie zawierała mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego (jajka czy mleko). Osoby na diecie mieszanej jadły dodatkowo ryby, jajka, ser czy nabiał.
Czytaj też: Ta dieta naprawdę odmładza mózg. Spróbuj, a sam to odczujesz
Przez cztery tygodnie badanym zapewniono 21 posiłków tygodniowo – po siedem śniadań, obiadów i kolacji. Przez kolejne cztery tygodnie uczestnicy samodzielnie przygotowali konsumowane dania. Dla uczestników pod telefonem zawsze był dostępny dietetyk, który oferował sugestie żywieniowe i odpowiadał na pytania dotyczące posiłków.
Prof. Christopher Gardner dodaje:
W naszym badaniu wykorzystano dietę ogólną, dostępną dla każdego, a 21 z 22 wegan przestrzegało naszych wytycznych. To sugeruje, że każdy, kto wybierze dietę wegańską, może długoterminowo poprawić swoje zdrowie w ciągu dwóch miesięcy, przy czym największe zmiany można zaobserwować w pierwszym miesiącu.
Osoby na diecie wegańskiej miały znacznie niższy poziom cholesterolu frakcji lipoprotein o małej gęstości (LDL), insuliny i masy ciała niż osoby na diecie mieszanej. Oczywiście, wymienione spadki wiążą się z poprawą kondycji układu krążenia.
Ponieważ uczestnicy badania mieli prawidłowy poziom LDL przed rozpoczęciem eksperymentu, okno na poprawę było mniejsze. Można się domyślić, że u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu wykazano by większe zmiany.
Podczas badania, weganie zrobili trzy najważniejsze rzeczy, aby poprawić zdrowie układu krążenia: ograniczyli spożycie tłuszczów nasyconych, zwiększyli ilość błonnika pokarmowego i stracili na wadze. I chociaż to za mało, by przekonać miłośników mięsa do diety wegańskiej, wystarczy niewiele by poprawić swoje zdrowie. Zjedzenie dodatkowej porcji roślin może przynieść dodatkowe korzyści dla zdrowia.