Salmonella nie tylko w popularnej sieci kawiarni. Jak latem uchronić się przed zatruciem?

Co roku wraz z ociepleniem pogody pojawiają się ostrzeżenia o zagrożeniu salmonellozą. Służby epidemiologiczne przypominają o zachowaniu ostrożności w kontakcie z produktami mięsnymi i mlecznymi. Po niedawnej aferze w popularnej polskiej sieci kawiarni zbieramy informacje o bakterii i wywoływanych przez nią problemach.
Bakterie Salmonelli

Bakterie Salmonelli

W tym roku salmonella jest na ustach wszystkich. Na szczęście nie dosłownie, ale temat od początku czerwca nie schodzi z czołówek serwisów. Po tym jak klienci warszawskich lokali sieci Green Coffee Nero zaczęli zgłaszać przypadki zatrucia bakterią salmonelli sprawą zajął się Sanepid. Do szpitala trafiło kilkanaście osób, a przyczyną było ciasto ze szpinakiem, które w upale na początku czerwca okazało się idealnym środowiskiem dla bakterii. W poprzednich latach nie raz notowano przypadki zatruć partiami rozmrożonych lodów i innych produktów związanych z nabiałem. 

Wedle słów rzeczniczki warszawskiego Sanepidu Joanny Narożniak prawdopodobną przyczyną było nieodpowiednie przechowywanie ciast w upalnej temperaturze. Oprócz ciasta ze szpinakiem w komunikacie urzędnicy wymienili jako czynnik ryzyka ciasto chałwowe i tort bezowy. W sumie zgłoszono 31 przypadków, hospitalizowano 17 osób, w tym 2 dzieci.  

Sprawa warszawskich kawiarni szybko stała się głośna dzięki internetowi. Na stronie Green Coffee Nero pojawiło się wiele wpisów i komentarzy dzielących się przykrymi doświadczeniami osób. To przełożyło się na lawinę komentarzy. W końcu zareagowała i sama sieć wydając oświadczenia video. Prezes sieci Adam Ringer przeprosił w imieniu firmy i zapowiedział doszkolenie pracowników z zasad zabezpieczania jedzenia, które może się zepsuć. Wycofano ze sprzedaży ciasta z kremem.

Salmonella pojawia się jednak co roku. Jak się przed nią chronić?

Bakteria, która wywołuje stany zapalne naszego układu pokarmowego, może trafić do nas od zwierząt. Żyje nierzadko w ich przewodach pokarmowych jako element tamtejszego mikrobiomu. Trafiając przez żywność (mięso, nabiał, jaja) do ludzkiego organizmu potrafi doprowadzić do bólu, nudności, biegunek, a nawet duru brzusznego. Innymi drogami dla salmonelli potrafią być warzywa i owoce (oczywiście nieumyte) oraz kontakt ze zwierzętami, szczególnie ich odchodami. Bakterią można także zarazić się od drugiego człowieka. 

Salmonelloza, czyli choroba powodowana obecnością bakterii w ludzkim układzie pokarmowym, z czasem jest wypierana przez organizm. Jej trwanie to zwykle kilka dni, jednak lepiej nie czekać i w przypadku wystąpienia niepokojących objawów od razu kontaktować się z lekarzem.

Objawy salmonellozy:

  • gorączka
  • ból brzucha
  • biegunka
  • wymioty
  • niskie ciśnienie krwi
  • odwodnienie

Jednym z najskuteczniejszych sposobów obrony jest zachowanie zasad higieny. Nawet jeśli brzmi to banalnie, to zakażenie bakterią jest jedną z tak zwanych chorób brudnych rąk. W przypadku żywności warto pamiętać, że nawet tak wytrzymała bakteria jak salmonella nie poradzi sobie z bardzo wysokimi temperaturami. Duszenie, pieczenie, smażenie, gotowanie żywności to skuteczne metody pozbywania się potencjalnych intruzów. 

Pamiętaj o tym by chronić się przed salmonellą:

  • przechowuj surowe mięso w lodówce, z dala od innych produktów
  • unikaj lodów i kremów, które nie były dobrze schłodzone, rozmrożone i ponownie zamrożone
  • unikaj potraw z surowego mięsa w restauracjach
  • unikaj potraw niedogotowanych i niedopieczonych
  • myj ręce po każdym korzystaniu z toalety
  • nie kupuj mięsa z nieznanego źródła
  • odparzaj skorupki jaj we wrzątku przez około 10 sekund