Pierwowzorem współczesnej gumy do żucia była żywica z kory pistacji kleistej (Pistacia lentiscus), którą mieszkańcy starożytnej Grecji i Indonezji, a także amerykańscy Indianie używali do czyszczenia zębów i odświeżania oddechu. Z czasem nawyk ten rozszerzył się także na białych osadników, a ci szybko zwietrzyli interes. Pierwszy produkt przypominający gumę do żucia – “Czysta guma świerkowa ze stanu Maine” – trafił do konsumentów w połowie XIX wieku.
Czytaj też: Guma guar ma korzystny wpływ na nasz organizm. Wyjaśniamy, na co dokładnie pomaga
Dzisiaj gum do żucia jest do wyboru, do koloru – w różnych rozmiarach i smakach. Ale czy na pewno są one bezpieczne dla naszego zdrowia? Badania opublikowane w czasopiśmie Journal of the American Nutrition Association wykazały związek między bezcukrową gumą do żucia a lepszą dietą, co stanowi mocny argument za jej regularnym spożywaniem.
Guma do żucia z pozytywnym wpływem na zdrowie
Uczeni z Tufts University skorzystali z danych amerykańskiego badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Jest to ważne narzędzie wykorzystywane przez CDC do lepszego zrozumienia stanu zdrowia i odżywienia Amerykanów, m.in. pomiaru ołowiu we krwi, oceny wzrostu dzieci czy czynności płuc. Wnioski okazały się zaskakujące, również dla samych badaczy.
Czytaj też: Czy depresja ma związek z naszą dietą? Odkryto nowy czynnik ryzyka
Diety osób, które zgłosiły żucie gumy w ciągu ostatnich 24 godzin miały bardziej zrównoważoną dietę – zgodną z krajowymi wytycznymi żywieniowymi – od uczestników badania bez gum. Bezcukrowa guma do żucia przyspiesza metabolizm, ale co ważniejsze, zmniejsza apetyt na przekąski (podjadanie), zwłaszcza słodkie, podawane pomiędzy posiłkami.
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fkonto.focus.pl%2Fuploads%2F2024%2F03%2Fguma-do-zucia2.jpg&w=1600&q=85)
Wykazano, że żucie gumy przed posiłkiem zmniejsza jego kaloryczność, a także redukuje częstość sięgania po dodatkowy cukier, poprawiając tym samym ogólną dietę. To z kolei pokazuje, że w bezcukrowych gumach do żucia drzemie ogromny potencjał do budowania zdrowszych nawyków żywieniowych i lepszych wyborów każdego dnia.
W pracy czytamy:
Guma do żucia nie jest cudownym lekarstwem, ale nasze badanie jest najnowszym, które pokazuje jej zaskakujące korzyści. I to nie tylko ze względu na dietę i mniejsze spożycie cukru, ale także na ogólny stan zdrowia.
Wykazano, że bezcukrowa guma do żucia chroni szkliwo zębów i znacząco ogranicza próchnicę. Ma to znaczenie, ponieważ choroby jamy ustnej wiążą się z szeregiem poważnych chorób przewlekłych, w tym cukrzycą, chorobami układu krążenia i otyłością. Wiąże się to również z wyzwaniami związanymi ze zdrowiem psychicznym, takimi jak depresja i stany lękowe.