Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Newcastle University pokazuje, że herbaciany napar poprawia funkcjonowanie mózgu oraz funkcje psychomotoryczne u osób w wieku powyżej 85 lat. W badaniu wykazano, że osoby pijące więcej niż pięć filiżanek herbaty dziennie, są bardziej skupione i dłużej potrafią utrzymać koncentrację.

Szczególnie istotna jest poprawa funkcji psychomotorycznych u badanych. Pozytywny wpływ herbaty na szybkość i dokładność reakcji może być pomocne w wykonywaniu codziennych czynności, jak higiena czy ubieranie się, lecz także ułatwiać spędzanie wolnego czasu – układanie puzzli, szycie, a nawet prowadzenie samochodu. 

To nie pierwszy naukowcy dowód ma dobroczynny wpływ herbaty na ludzkie zdrowie. Wcześniejsze badania wykazały m.in., że herbata obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a nawet może wspomagać utratę wagi.


Czytaj też: WHO alarmuje: gorąca herbata zwiększa ryzyko raka! Jaka temperatura jest bezpieczna?


Dr Edward Okello z centrum badań nad odżywianiem człowieka na Newcastle University (Human Nutrition Research Centre) podkreśla, że wciąż nie ma pewności, czy pozytywny wpływ wynika z dobrodziejstwa samego naparu, czy też sekret tkwi w rutynie jego przygotowywania – która może wpływać na funkcjonowanie mózgu osób starszych. 

– Umiejętności, które widzimy w tej grupie starszych ludzi, mogą wynikać nie tylko ze związków obecnych w herbacie, ale mogą to być również rytuały parzenia herbaty lub rozmowy przy filiżance, które są po prostu równie ważne – mówi dr Okello.

Punkt obowiązkowy w menu

W ramach badania naukowcy z Newcastle zbadali zwyczaje związane z piciem herbaty u osób powyżej 85. roku życia, mieszkających we własnych domach lub w mieszkaniach z opieką.

Do analizy wykorzystano dane z flagowego badania Newcastle 85+, obejmującego ponad 1000 osób w wieku powyżej 85 lat z Newcastle i North Tyneside. Rozpoczęte w 2006 roku badania trwają do dziś i obejmują około 200 uczestników, którzy dobiegają stu lat.

Pielęgniarki środowiskowe zbierają informacje dotyczące zdrowia uczestników badania, odwiedzając ich w domach. Przeprowadzana jest ocena ogólnego stanu zdrowia składająca się z kwestionariusza, testów funkcjonalnych i badania krwi na czczo.


Czytaj też: Picie herbaty może pomóc w chwili kryzysu. Oto kilka dowodów


Badając spożycie czarnej herbaty (Camellia sinensis), naukowcy szukali dowodów na to, że chroni ona przed osłabieniem funkcji poznawczych. Okazało się, że wyższe spożycie herbaty wiązało się ze znacznie lepszymi wynikami w niektórych testach poznawczych. Nie znaleziono jednak żadnego związku między spożyciem herbaty a ogólnymi pomiarami pamięci lub wydajności w zadaniach na czas.

Naukowcy sugerują, że odkrycie oznacza, że czarna herbata powinna być brana pod uwagę jako istotny element diety osób starszych, mający na celu poprawę koncentracji i funkcji psychomotorycznych.

– Teraz wiemy, że picie herbaty gasi pragnienie i przynosi korzyści, nawet przez ponad 85 lat – podsumowuje dr Okello.