Czytając składy na opakowaniach pokarmów można się przestraszyć. Czy to, co kupujemy w sklepach, ma jeszcze coś wspólnego z żywnością? Tymi zagadnieniami zajmujemy się w najnowszym, grudniowym wydaniu magazynu "Focus".

Na szczęście nie wszystko, co przetworzone, oznacza złe. Dzięki obróbce żywności powstał gatunek Homo sapiens i rozwinęła się stworzona przezeń cywilizacja. Także i dziś możemy jeść np. słodycze czy wędliny, o ile tylko wiemy, jaki mają skład i jakie będą konsekwencje zdrowotne takiej diety.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupów? Których produktów powinniśmy unikać, a które powinny często gościć na naszych stołach? O tym opowie moja rozmówczyni w studiu TOK FM - dr Anna Makowska, doktor nauk farmaceutycznych, pedagog, autorka bloga "Doktor Ania" i książki "Smart shopping".

Przy okazji polecam archiwalne odcinki audycji o wpływie jedzenia na samopoczucie, kooperatywach spożywczych, ruchu slow food, niemarnowaniu jedzenia oraz współpracy nauki i biznesu.

Nowego odcinka „Człowieka 2.0” możecie posłuchać 17 listopada o godz. 14:40 (pierwsza część) i o godz. 15:40 (druga część) na antenie Radia TOK FM. Później będzie dostępny jako podcast na stronie archiwum audycji oraz w aplikacji mobilnej TOK FM. Kompletny spis odcinków znajdziecie na stronie WikiRadia. Zapraszam!