Gotowanie jajka to proces, w którym pod wpływem temperatury dochodzi do zmiany konsystencji protein. Z ciekłej zmieniają się w zbitą, stałą strukturę. Teraz okazuje się, że cały proces można odwrócić, a opracowana metoda może znaleźć zastosowanie np. w przemyśle farmaceutycznym, w tym m.in. zredukować koszty leczenia nowotworów.

"Tak, znaleźliśmy sposób na to, jak od-gotować jajko kurze" - komentuje Gregory Weiss, profesor chemii na Uniwersytecie Kalifornijskim w Irvine. "W naszej pracy opisujemy urządzenie, które odciąga od siebie zbite białka i pozwala im się rozprężyć" - dodaje

Proteiny zawarte w białku jajek mają szerokie zastosowanie zarówno w świecie nauki, jak i przemysłu. Te delikatne struktury są jednak bardzo wrażliwe na temperaturę i wszelkie procesy obróbki. Z tego powodu łatwo tracą swoje właściwości i nie nadają się do użycia.

Naukowcom udało się odwrócić ten proces. W swoich doświadczeniach wykorzystywali jajka, które gotowały się przez 20 minut. Zastosowano mocznik, a następnie swój wynalazek. Całe doświadczenie trwało zaledwie parę minut.

Do tej pory naukowcy opracowali różne metody na to, jak zrekonstruować strukturę uszkodzonych białek. Nowa technologia jest bez porównania tańsza i szybsza. Zastosowanie jej w przemyśle farmaceutycznym mogłoby wyraźnie obniżyć koszty produkcji wielu leków, w tym także stosowanych w walce z nowotworami. 

Badania opisano w magazynie ChemBioChem.