Naukowcy już wcześniej wiedzieli, że niewielkie ilości kwasu octowego CH3COOH, będącego głównym składnikiem octu, mogą wywierać pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi i proces gromadzenia się tłuszczu. Tomoo Kondo wraz z kolegami z Central Research Institute postanowił dokładnie przeanalizować wpływ octu na mysie organizmy. Jedna grupa gryzoni otrzymywała przez pewien czas w charakterze dodatku do pożywienia 0,3- lub 1,5-procentowy roztwór kwasu octowego. Druga grupa, kontrolna, oprócz wysokotłuszczowych posiłków dostawała jedynie wodę. Eksperyment trwał 6 tygodni – przez ten czas myszy karmiono pokarmami, w których składzie 50% wynosiły tłuszcze.

Po zakończeniu doświadczenia okazało się, że myszy, którym podawano roztwór octu, ważyły 10% mniej, niezależnie od dawki, jaką otrzymywały. Naukowcy doszli do wniosku, że kwas octowy stymuluje pracę określonych genów, w wyniku czego organizm zaczyna wytwarzać białka rozszczepiające dostające się do organizmu tłuszcze. Białka te sprawiły, że karmione octem myszy tyły wolniej. Według naukowców należy przeprowadzić jeszcze szereg badań i doświadczeń, aby stwierdzić, czy ocet może mieć podobny wpływ na organizm ludzki. Autorzy badania opublikowali sprawozdanie z niego w magazynie Journal of Agricultural and Food Chemistry. JSL