Polacy piją 2,4 filiżanki kawy dziennie. Ale czy naprawdę wiedzą, co piją?

Kawa towarzyszy nam od świtu do zmierzchu. Od pierwszego łyka, który budzi lepiej niż budzik, po wieczorne spotkania w kawiarniach, gdy aromat parzonych ziaren łączy ludzi. 29 września w Polsce i 1 października na całym świecie obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Kawy, święto napoju, który stał się nie tylko rytuałem, ale częścią kultury. Jak się okazuje, dla 87% Polaków to codzienny towarzysz życia, a przeciętny miłośnik kawy sięga po nią 2,4 razy dziennie.
...

Kawa jak osobowość – każdy ma swoją wersję

Espresso, cappuccino, latte, a może przelewowa „czarna”? Wybór mówi o nas więcej, niż mogłoby się wydawać. Dla jednych kawa to szybki zastrzyk energii, dla innych, chwila oddechu i relaksu. Jak zauważa socjolożka Katarzyna Krzywicka-Zdunek, „kawa to nie tylko smak, ale rytuał społeczny, odzwierciedlenie naszych nastrojów i potrzeb. Do pewnych smaków dojrzewamy, inne odkrywamy przypadkiem i zakochujemy się w nich od pierwszego łyku”.

Nie ma jednej idealnej recepty – bo tak jak ludzie, kawa też ma wiele twarzy. Arabica zachwyca delikatnością i kwiatowymi nutami, Robusta przyciąga wyrazistością i mocą. I choć to ten sam napój, potrafi smakować zupełnie inaczej, zależnie od metody przygotowania. Espresso z ekspresu ciśnieniowego jest gęste i intensywne, przelewowa kawa, klarowna i owocowa, a French press wydobywa z ziaren cięższe, kremowe aromaty.

Małe zmiany, wielkie odkrycia

Eksperymentowanie z kawą może być fascynującą podróżą. Jak podpowiada baristka i trenerka Tchibo, Helena Frankowska, wystarczy drobna zmiana, np. grubości mielenia, by odkryć zupełnie nowe oblicze napoju. „Drobniejsze mielenie wydłuża ekstrakcję i podkreśla gorycz, grubsze, nadaje lekkości i kwasowości. To prosty trik, a może całkowicie odmienić nasz poranny rytuał” – tłumaczy ekspertka.

Nie mniej istotna jest też woda i temperatura, idealna mieści się w przedziale 90–96°C. Te detale często decydują o tym, czy nasza kawa będzie aromatyczna i zbalansowana, czy zbyt gorzka lub płaska w smaku.

Festiwal Dobrej Kawy – miesiąc pełen aromatu i inspiracji

Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy Tchibo zaprasza wszystkich miłośników tego napoju do wspólnego świętowania w ramach Festiwalu Dobrej Kawy. Październik upłynie pod znakiem degustacji, inspiracji i promocji. Do 13 października w sklepach stacjonarnych i online obowiązuje rabat -30% na wszystkie kawy i akcesoria do ich przygotowania.