Carolina Reaper zdetronizowana. Teraz tytuł najostrzejszej papryczki chili na świecie należy do odmiany Pepper X, co udokumentowano już w Księdze Rekordów Guinnessa stosownym certyfikatem. Jej średnia ocena w skali Scoville’a (SHU), która określa ilość kapsaicyny (substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie), wynosi 2,69 mln jednostek.
Czytaj też: Piekło w gębie. Najostrzejsze papryki na świecie
Uprawia ją Ed Currie, założyciel Puckerbutt Pepper Company, który stworzył także poprzedniego rekordzistę, paprykę Carolina Reaper ze średnią wartością 1,64 mln SHU. Dla porównania, papryczka dla większości osób uważana za ekstremalnie ostrą – jalapeño – ma SHU w granicach 3000-8000 (w zależności od odmiany).
Ed Currie w filmiku na swoim kanale Hot Ones na YouTube mówi:
Wszystko to jest zwieńczeniem ogromnej pracy wielu osób. Ludzie mówili, że nie da się tego zrobić. Nazwali nas kłamcami, a my udowodniliśmy im, że Pepper X to tak naprawdę najostrzejsza papryka na świecie. Cały czas i wysiłek, jaki włożyliśmy na farmie, aby upewnić się, że papryczka ustabilizowała się i stała się najostrzejszą papryką na świecie, została teraz potwierdzona.
Pepper X deklasuje dotychczasowego rekordzistę
Powszechnie panuje przekonanie, że to nasiona papryki sprawiają, że jest ona ostra. To jednak błąd, bo kapsaicyna jest zawarta w łożysku – mięsistej tkance, w której nasiona są zawieszone. Czysta kapsaicyna ma ostrość 16 mln SHU, ale w paprykach zawsze występuje w rozcieńczonej postaci.
Czytaj też: Znamy pięć smaków, a teraz odkryto szósty. Poczujesz go dzięki popularnym cukierkom
Z zewnątrz Pepper X wygląda jak mocno pofałdowana papryka, co oznacza, że wewnątrz jest więcej miejsca na rozwój łożyska, a przez to ma więcej kapsaicyny. Ed Currie pracował nad tą odmianą przez ponad 10 lat, krzyżując najostrzejsze ze swoich papryczek, aby zwiększyć zawartość kapsaicyny.
Rośliny rozwinęły zdolność wytwarzania kapsaicyny, by odstraszać zwierzęta od ich zjedzenia. U ludzi dawkowana w odpowiednich ilościach wywołuje wytwarzanie endorfin – bardzo łatwo jednak przesadzić, a przyjemna ostrość stanie się bólem nie do zniesienia. Jak łatwo można się domyślić, Ed Currie zjadł Pepper X na jednym z filmików na swoim kanale, a jego reakcja była zgodna z przewidywaniami.
Aby sprawdzić pikantność papryki, roztwór ekstraktu danej odmiany rozcieńcza się w wodzie z cukrem, a następnie próbuje go panel degustatorów. Panelowi podawane są malejące stężenia ekstraktu, aż większość nie będzie już w stanie wykryć pikanterii. Np. papryka o ostrości 1000 SHU oznacza, że jej ekstrakt należy rozcieńczyć 1000 razy, zanim przestanie być odczuwalna ostrość. Spray, który wykorzystuje kapsaicynę i inne kapsaicynoidy do odstraszania niedźwiedzi, osiąga około 2,2 miliona SHU.
Można się spodziewać, że rekord Pepper X prędzej czy później zostanie pobity, ale udoskonalenie i ustabilizowanie ostrzejszej odmiany zajmie kilka lat. Oczywiście, to Ed Currie już nad nią pracuje. Nie wiadomo, jaka jest maksymalna graniczna wartość ostrości papryki – być może nigdy jej nie poznamy.