Zespół uczonych z Uniwersytetu Stanu Oregon wykazał, że genetycznie zmodyfikowany szczep drożdży może zmienić proces fermentacji, aby stworzyć piwa o znacznie bardziej wyrazistych aromatach chmielowych. Szczegóły opisano w Fermentation.
Czytaj też: Piwo łagodzi ból lepiej niż paracetamol. Jednak nie ma róży bez kolców
Prof. Tom Shellhammer z Uniwersytetu Stanu Oregon mówi:
Te odkrycia mogą być niezwykle przydatne w tworzeniu nowych smaków piwa i zwiększaniu liczby narzędzi, które piwowarzy mają do dyspozycji, aby produkować piwa o silnych i zróżnicowanych tropikalnych smakach i aromatach.
Nowe szczepy drożdży, nowe piwa
W ciągu ostatnich dwóch lat, produkcja piw kraftowych nie tylko w USA, ale i na całym świecie (także w Polsce), znacznie wzrosła. Konsumenci coraz częściej poszukują wyszukanych, nietypowych smaków piwa.
Piwo o silnym aromacie chmielu uzyskuje się zazwyczaj poprzez dodanie dużej ilości aromatu chmielowego. Głównym składnikiem aromatów chmielowych są olejki eteryczne m.in. tiole, które nadają piwu tropikalny smak.
Zawartość tioli może się jednak różnić w zależności od odmiany chmielu i zbiorów. Co więcej, znaczna część tioli występujących w chmielu jest związana z innymi cząsteczkami. Nowe genetycznie zmodyfikowane drożdże zostały zaprojektowane w taki sposób, aby wykorzystać rezerwuar prekursorów aromatu i zwiększyć w gotowym piwie ilość wolnych tioli, czyli tych, które zapewniają aromat poszukiwany przez piwowarów.
Uczeni zmodyfikowali genetycznie szczep drożdży piwowarskich, aby uzyskać ekspresję enzymu, który zwiększa ilość dwóch tioli o tropikalnym smaku wytwarzanych podczas fermentacji piwa. Enzym ten działa poprzez przekształcenie prekursorów tiolowych, które są bez smaku, ale obficie występują w chmielu i jęczmieniu, w lotne cząsteczki tiolowe 3-merkaptoheksan-1-ol (3MH) i octan 3-merkaptoheksylu (3MHA). Te dwie cząsteczki znajdują się w wielu tropikalnych owocach, takich jak gujawa czy marakuja, nadając im silny tropikalny smak.
Czytaj też: Piwo to poważna sprawa. Historia warzenia i poważania piwa
Genetycznie zmodyfikowane szczepy wyprodukowały piwo o 73-krotnie i 8-krotnie wyższym stężeniu 3MH i 3MHA niż macierzysty, niemodyfikowany szczep drożdży!
Szczepy drożdży wykorzystane w badaniach są już używane przez ponad 100 browarów w USA. Nie mają one na celu zastąpienia klasycznego chmielu, a oferują piwowarom nowe narzędzie do produkcji ciekawych piw, poprawiając jednocześnie zrównoważony rozwój całego łańcucha dostaw browaru.