Naukowcy oszacowal, ile ryb zamieszkuje ocean światowy i jaki ma to wpływ na wody morskie. Łączna masa ryb żyjących na naszej planecie wynosi od 800 mln do 2 mld ton. Co roku ryby te wydalają do 110 mln ton węglanu wapnia, którego produkcja do tej pory przypisywana była niewielkim organizmom morskim takim jak haptofity (Haptophyta) czy inne rodzaje planktonu. Węglan wapnia jest odpowiedzialny za równowagę kwasowo-zasadową morza, która z kolei jest niezwykle istotna dla życia ekosystemów morskich wraz z rafami koralowymi. Poziom pH jest ważny również z punktu widzenia tego, w jaki sposób wody oceaniczne będą w przyszłości pochłaniały i magazynowały nadmiar dwutlenku węgla z atmosfery. Ryby spełniają więc o wiele ważniejszą rolę w regulacji odczynu wody morskiej, niż do tej pory przypuszczano. W związku ze zmianami klimatycznymi ten wpływ może być w przyszłości jeszcze większy – twierdzą badacze skupieni wokół Roda Wilsona z University of Exeter.

Aby zapobiec odwodnieniu, ryby nieprzerwanie piją wodę morską o dużej zawartości soli. Wskutek picia słonej wody przyjmują one do organizmu duże ilości wapnia, które, gdyby nie zostały wydalone, mogłoby prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Zwierzęta wypracowały więc pewną strategię, za pomocą której usuwają z organizmu nadmiar wapnia. W rybim jelicie wapń reaguje z wodorowęglanem wytwarzanym z dwutlenku węgla powstającego w procesie przemiany materii. W ten sposób dochodzi do powstawania węglanu wapnia, który w warunkach panujących w jelitach nie jest rozpuszczalny i tworzy podobne do kryształków grudki. Grudki te są wydalane z organizmu, a następnie ulegają rozpuszczeniu w wodzie morskiej, wpływając tym samym na jej odczyn pH (zwiększają jej zasadowość).  

Strategia ta nie była dla biologów żadną nowością, lecz dopiero teraz naukowcy dowiedli, ile węglanu wapnia produkowane jest przez ryby. Za pomocą danych rybackich rejestrowanych od roku 1950 badacze obliczyli wielkość zasobów rybnych świata, a następnie oszacowali, ile węglanu wapnia powstaje w wyniku działalności ryb. Jak się okazało, minimum 3-15% węglanu wapnia w wodzie pochodzi od tych zwierząt — rzeczywista wartość może być jednak nawet trzy razy większa.  

W obliczu zmian klimatycznych i globalnego ocieplenia mechanizm produkowania węglanu wapnia przez ryby jest niezwykle istotny dla obiegu węgla w przyrodzie. Wydychany przez nas dwutlenek węgla wchłaniany jest bowiem przez wodę morską, podnosząc jej kwasowość, a tym samym naruszając równowagę morskich ekosystemów. JSL

źródło: www.exeter.ac.uk