Oryginalny parmezan oznakowany jest napisem „Parmigiano-Reggiano” tłoczonym wzdłuż całego boku sera. Parmigiano-Reggiano to prawdziwy król włoskich serów, nazywany po polsku parmezanem. Chwalony już przez Moliera, Diderota i Bocaccia, jest wytwarzany od XII wieku w niemal niezmieniony sposób z mleka krów pasących się na apenińskich pastwiskach, zawsze z podwójnego udoju – porannego i wieczornego. Dodaje się do niego tylko sól i nic więcej. Przez 23 dni leży w solance, potem jest przenoszony do dojrzewalni. Z określoną częstotliwością przeciera się ser i półki oraz obraca serowe koła. Po roku każde koło poddawane jest testom – ser opukuje się młoteczkiem – jeśli wydaje głuchy dźwięk, to znaczy, że dojrzał. Najlepiej smakuje parmezan dwu- i trzyletni. To ser o wyrazistym smaku i żółtawej skórce, opatrzonej znakiem firmowym producenta. Świetnie komponuje się z białym lub czerwonym winem, starty stanowi doskonały dodatek do potraw z makronu.

Czym się różni ser halloumi od fety?

Zarówno pochodzący z Cypru halloumi, jak i grecka feta to sery z mieszanki mleka koziego i owczego. Oba przechowuje się w solance, oba nie są tłuste. Ponieważ halloumi świetnie ściera się na tarce, nadaje się na grilla, do pieczenia i posypywania zapiekanych dań. Natomiast feta jest krucha, bardzo słona i stanowi znakomite uzupełnienie sałatek.

Czy mascarpone robi się z mleka?

Słodki kremowy w kolorze i konsystencji ser mascarpone wyrabiany jest ze śmietanki, a nie z mleka. Kwaśnieje szybko, już po kilku dniach, toteż najlepiej spożywać go w jak najświeższej postaci. Jest znakomitym źródłem wapnia, tłuszczu i energii. Dbający o linię powinni pamiętać, że zawartość tłuszczu w suchej masie tego przysmaku wynosi ponad 50 proc..

Dlaczego kozie sery są zdrowsze?

Osobom, które chcą się zdrowo odżywiać, polecane są zwłaszcza kozie sery. Same kozy uznawane są za bardzo zdrowe zwierzęta. Potrafią bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska i niektórymi chorobami. Mają także zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogą przedostać się do mleka. Jest ono bogate w białko, cynk, kwas foliowy (jedna szklanka dostarcza organizmowi aż 33 proc. dziennej zawartości wapnia oraz 17 proc. dziennej zawartości białka). Sery kozie zawierają mniej laktozy niż produkty z mleka krowiego, dzięki czemu są lepiej przyswajane przez osoby, które cierpią na jej nietolerancję. W serach kozich znajduje się mniej kazeiny, będącej przyczyną uczulenia.

Co wyróżnia ser boschetto?

To ser świeży z mleka owczego z kawałkami trufli, których aromat dominuje w smaku. Boschetto powstaje w Toskanii, jest wyrabiany przez niewielkiego wytwórcę z zachowaniem rodzinnych tradycji i poszanowania natury.

Czy ricotta jest dobra dla sportowców?

Pochodząca z Lombardii ricotta zawiera mnóstwo wapnia. Wytwarzana jest z mleka koziego, owczego lub krowiego i zawiera także globiliny i albuminy – białka serwatkowe o bardzo wysokiej wartości odżywczej, wiążące tłuszcze i glukozę. Dietetycy zalecają ricottę szczególnie osobom dbającym o kondycję. Zawarta w niej serwatka poprawia odporność immunologiczną organizmu, a sam ser ma dość niską zawartość tłuszczu.