Świeża, ciepła, z idealnie dobranymi składnikami, odpowiednią konsystencją ciasta, sera. Chrupiąca tam gdzie trzeba, mięciutka gdzie indziej. Do tego tak ładnie wygląda. Pizza to danie odnoszące się do wielu naszych zmysłów, trudno się dziwić jej popularności. Jak bada to nauka?

Jedno z ulubionych dań ludzkości to bardzo ciekawy temat do badań. Okazuje się, że znalazła się na pierwszym miejscu rankingu potraw związanych z czynnikami wskazującymi na uzależnienie. 

- Fascynuje mnie to, że ludzie zjedzą prawie każdy rodzaj pizzy, wcale niekoniecznie najlepszy. Po części decyduje o tym fakt, że jej składnikami są rzeczy tłuste, słodkie i słone, które wprawiają ciało migdałowate mózgu w stan zadowolenia i sprawiają, że mózg jest szczęśliwy – tłumaczy Gail Vance Civille, założycielka Sensory Spectrum. Zadaniem jej organizacji jest pomagać innym firmom zrozumieć to jak zmysły kształtują wybory konsumentów. 

- Pizza dostarcza ludziom matrycę spożywczą, której ludzie pożądają i karmi mózg, który zdaje się mówić: „to jest cudowne” - tłumaczy Civille.

- To święta trójca skórki, sera i sosu, która składa się na umami – dodaje Bill DeJournett z PMQ Pizza Magazine. Umami to jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwalnych przez człowieka. Jego istnienie zasugerował jako pierwszy japoński chemik Kikunae Ikeda, a w 2000 roku został wyodrębniony ze smaku słonego z powodu istnienia dla niego osobnych receptorów na języku. 

Zajmujący się ludzkimi zmysłami od przeszło 50 lat Herbert Stone, związany między innymi z Uniwersytetem Stanforda tłumaczy, że kombinacja składników, smaków i zapachów wzmacnia się jeszcze po podgrzaniu. Wtedy jej oddziaływanie na nas jest jeszcze silniejsze. Prawie natychmiast stajemy się głodni, nawet jeśli wcześniej zdążyliśmy już coś zjeść. 

Kombinacja składników to nie przypadek. Civille zwraca uwagę na fakt, że zestawienie ciasta na drożdżach z mozarellą i parmezanem to połączenie idealnie słone, lekko cierpkie. Gdy dodać do tego karmelizowane pomidory, które nadadzą smakowi i zapachowi nutkę wina i dopełnią ser... powstaje coś wspaniałego. To przecież jednak nie koniec, bo naprawdę dobra pizza powinna mieć także świeży czosnek, zioła, cebulę i oczywiście sos. Ze wszystkich elementów układanki powstaje dopiero ten właściwy smak.