To dlatego Japończycy żyją tak długo. Prawda wyszła na jaw

Japończycy są znani ze swojej długowieczności, ale sekret za nią stojący przez długi czas pozostawał nieodkryty. Aż do teraz.
Jak Japończycy to robią, że żyją tak długo? /Fot. Freepik

Jak Japończycy to robią, że żyją tak długo? /Fot. Freepik

Kane Tanaka urodziła się w 1903 r., a zmarła 119 lat później – w tym czasie przeżyła pięciu japońskich cesarzy i przez całe życie ciężko pracowała. Kobieta zwykle wstawała o godzinie szóstej rano, a po południu rozwiązywała zadania matematyczne – jedną z jej ulubionych rozrywek była gra planszowa “Othello”. Ale takich osób w Kraju Kwitnącej Wiśni jest znacznie więcej – nawet 70 tys. stulatków! To znacznie więcej niż w jakimkolwiek innym miejscu na świecie. W czym tkwi ich sekret?

Czytaj też: Dieta ketogeniczna niedobra dla ciebie i środowiska. Lepiej przejść na weganizm

Największy wpływ na długowieczność przypisuje się kuchni japońskiej, którą cechuje minimalna ingerencja człowieka (produkty półsurowe, surowe czy sfermentowane). Naukowcy z Osaka Metropolitan University poszli krok dalej i przekonują, że to potrawa znana jako natto jest źródłem “wiecznej młodości” Japończyków. Szczegóły opisano w czasopiśmie Journal of Applied Microbiology.

Japończycy uwielbiają natto – co to takiego?

Natto (a dokładniej: nattō) to tradycyjna japońska potrawa przygotowywana z ziaren soi, które zostały sfermentowane z udziałem bakterii Bacillus subtilis. Jest to jedno z najbardziej specyficznych dań kuchni japońskiej – charakterystyczny zapach i ciągnąca się, kleista konsystencja często są odpychające dla osób nieprzyzwyczajonych, pochodzących spoza Kraju Kwitnącej Wiśni. Warto wspomnieć, że kiedyś podejście do natto dzieliło Japonię na dwie części kulinarne: Kantō (lubiącą natto) oraz Kansai (nielubiącą tej potrawy). Dzisiaj danie to jest popularne w całej Japonii, zwłaszcza, że przypisuje się mu duże walory odżywcze i prozdrowotne.

Czytaj też: Japończycy, Austriacy i Meksykanie są najbardziej wrażliwi na potrzeby innych ludzi, wynika z badań. Jak wypadła Polska?

Natto powstaje z ziaren soi, które zostały zmiękczone przez gotowanie na parze, a następnie poddane fermentacji z udziałem bakterii Bacillus subtilis. Można je znaleźć w różnych środowiskach – powszechnie występują w glebie, roślinach czy u licznych zwierząt. Większość natto spożywanego w Japonii jest wytwarzana ze szczepu Miyagino. Teraz japońscy uczeni wykazali, że bakterie Bacillus subtilis wydłużają życie nicienia Caenorhabditis elegans poprzez biologiczne szlaki związane z wrodzoną odpornością i długowiecznością oraz częściowo poprawiają tolerancję na stres.

Dzisiaj Japończycy lubią jeść natto przy każdej okazji /Fot. Pexels

Grupa uczonych kierowana przez prof. Eriko Kage-Nakadai z Osaka Metropolitan University zbadała wpływ spożycia Bacillus subtilis na długość życia żywiciela na przykładzie nicieni Caenorhabditis elegans. Naukowcy odkryli, że organizmy karmione wspomnianymi bakteriami cechowała znacznie dłuższa żywotność niż te karmione standardową dietą. Wykazali, że jest to spowodowane przez stymulację szlaku p38 MAPK i szlaku sygnałowego podobnego do insuliny/IGF-1, które są zaangażowane we wrodzoną odporność i wydłużenie życia. Zbadano również tolerancję na stres, która ma związek z długowiecznością, a także stwierdzono, że bakterie zwiększają odporność na światło UV i stres oksydacyjny.

Czytaj też: Ta dieta naprawdę odmładza mózg. Spróbuj, a sam to odczujesz

Prof. Eriko Kage-Nakadai mówi:

Po raz pierwszy wykazaliśmy możliwość przedłużenia życia przez Caenorhabditis elegans poprzez spożycie Bacillus subtilis var. natto. Mamy nadzieję, że przyszłe eksperymenty na ssakach i badania epidemiologiczne pomogą stworzyć zdrowe i dłużej żyjące społeczeństwo, jeśli będziemy mogli powtórzyć te badania na ludziach.

Natto możemy spożywać na zimno, świeżo z opakowania, ale równie dobrze może służyć jako ciekawy dodatek do dań – większość Japończyków je natto na śniadanie po podgrzaniu w mikrofali. Oprócz tego możemy je spotkać w takich potrawach, jak: zupy, makarony, sałatki czy surówki.