Nowe badania sugerują, że zredukowanie spożywanych kalorii o 15% w ciągu dwóch lat może spowolnić metabolizm, który odpowiada za starzenie się i chroni przed chorobami podeszłego wieku. Po zaledwie roku stosowania diety o obniżonej kaloryczności uczestnicy badania zauważyli, że ich metabolizm znacznie zwolnił. Ten stan utrzymywał się w następnym roku eksperymentu i doprowadził do ogólnego zmniejszenia stresu oksydacyjnego i czynników wywołujących cukrzycę, nowotwory, Alzheimera i inne choroby związane ze starzeniem.
–Zmniejszenie ilości spożywanych kalorii zapewnia korzyści zdrowotne dla wszystkich, niezależnie od aktualnego stanu zdrowia – powiedziała Leanne M. Redman, główny autor badań i profesor na Uniwersytecie Stanowym w Luizjanie.
Badania na zwierzętach wykazały, że ograniczenie kalorii o 25% może wydłużyć życie. Nowa analiza CALERIE (kompleksowa ocena długoterminowych skutków zmniejszenia zużycia energii) postała dzięki Redman, jej współpracownikom i National Institute on Aging, aby odpowiedzieć na proste pytanie: czy ta zależność dotyczy również ludzi?
W pierwszej fazie zespół badaczy przeprowadził eksperymenty pilotażowe na małą skalę, aby odpowiedzieć na wiele pytań, w tym: jakie ograniczenia kalorii mogą testować uczestnicy? W tym celu niektóre z badań pilotażowych dotyczyły redukcji kalorii wyłącznie za pomocą diety, inne za pomocą ćwiczeń, a jeszcze inne badania dotyczyły ograniczenia kalorii za pomocą zarówno diety jak i ćwiczeń.
– Starzejące się biomarkery to proste pomiary biologiczne, które odróżniają ludzi żyjących dłużej – tych, którzy świętują nawet setne urodziny – od ludzi, którzy osiągają średnią długość życia – powiedziała Redman.
– Wiemy, że osoby, które dłużej żyją, są w stanie utrzymać niższy poziom cukru we krwi, niższy poziom insuliny i mają niższy poziom temperatury ciała w porównaniu do ludzi, którzy żyją krócej – powiedziała.
Po badaniach pilotażowych National Institute on Aging zobowiązał się do sfinansowania szeroko zakrojonych badań na trzech uniwersytetach: Pennington w Baton Rouge, Washington University w St. Louis i Tufts University w Bostonie.
Na Uniwersytecie Pennington Redman i jej koledzy skupili się na redukcji kalorii o 25% poprzez samą dietę. Rekrutowano kobiety w wieku od 25 do 45 lat i mężczyźni w wieku od 25 do 50 lat. Około połowa z nich miała normalną wagę, a druga połowa – lekką nadwagę. W trakcie badania uczestnicy spożywali to, co lubili, ale brali również witaminy i suplementy, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji.
Uczestnikom jednak nie udało się osiągnąć redukcji spożywanych kalorii o 25%, a o 15%. Jednak to nie ma większego znaczenia, bo wyniki badań były zaskakujące. Średnio schudli oni o 9kg w ciągu pierwszego roku eksperymentu.
– Dieta ograniczająca kalorie spowodowała również spowolnienie metabolizmu snu o około 10% – powiedział Redman.
Zwolniony metabolizm oznacza, że organizm bardziej wydajnie zarządza energią.
– To ważne, ponieważ za każdym razem, kiedy nasze ciało produkuje energię, generujemy produkty uboczne – powiedziała Redman. – Produkty uboczne metabolizmu, zwane również rodnikami tlenowymi, gromadzą się w organizmie, a wraz z upływem czasu powodują uszkodzenia komórek i narządów.W rezultacie powoduje to skrócenie długości życia – wyjaśniła.