Niedawno pisaliśmy o nowym smaku „wapiennym”, dzięki któremu jesteśmy w stanie wyczuwać wapń w pokarmach, a już odkryto kolejny rodzaj smaku. Międzynarodowa grupa ekspertów pod kierownictwem Russella Keasta z australijskiego Deakin University stwierdziła, że człowiek jest w stanie odczuwać smak tłuszczu. Już wcześniej amerykańscy biolodzy zauważyli podobny zmysł smaku u zwierząt. Teraz wiadomo już, że mają go również ludzie.

Co prawda, każdy z nas odczuwa smak tłuszczu w inny sposób. Test przeprowadzony przez Russella wraz z kolegami wykazał, że niektórzy są w stanie zauważyć zawarte w pokarmie kwasy tłuszczowe w dość intensywny sposób, inni – mniej wyraźnie. Co ciekawe, ludzie, którzy są w stanie wyczuć smak tłuszczu w pokarmie, spożywają o wiele mniej tłustych produktów i mają niższy współczynnik masy ciała (BMI).

Obecnie produkty spożywcze o dużej zawartości tłuszczu są łatwo dostępne, a ludzie spożywają je w ogromnej ilości. Wszystko to może doprowadzić do zaniku umiejętności smakowego odczuwania tłuszczu oraz do jeszcze większego przejadania się – twierdzi naukowiec. Możliwe, że odkrycie nowego smaku pomoże w walce z nadwagą. Obecnie naukowcy szukają odpowiedzi na pytanie, dlaczego niektórzy z nas odczuwają smak tłuszczu wyraźniej, a inni mniej wyraźnie. Zrozumienie tego będzie pomocne w opracowywaniu specjalnych diet i obniżaniu ilości spożywanych przez ludzi z nadwagą tłustych pokarmów.

Szczegóły odkrycia zostały opublikowane w magazynie British Journal Of Nutrition. jsl

źródło: www.deakin.edu.au