Superowoce, to występujące naturalnie, niezmodyfikowane przez człowieka owoce o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych i smakowo-zapachowych. Do superowoców zalicza się m.in. aronię, a także mniej znaną miechunkę peruwiańską – drobny pomarańczowy owoc o intensywnym smaku kiwi-truskawko-agrestowym.

Narzędzia do oceny walorów zdrowotnych i sensorycznych superowoców opracowuje mgr inż. Magdalena Kupska – doktorantka Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. „Prozdrowotne właściwości superowoców, zawierających związki bioaktywne, są bardzo istotne dla człowieka” – mówi Magdalena Okupska.

„Na polskim rynku wśród owoców o dużej zawartości związków prozdrowotnych, ważnym odkryciem jest aronia, tym bardziej, że klimat w Polsce sprzyja uprawie tego owocu. Aronia ma bardzo cierpki smak i nie nadaje się do jedzenia bezpośrednio z krzaka. Domowymi sposobami można z niej robić przeciery lub dżemy łącząc ten owoc np. z jabłkami, również doskonale sprawdza się, jako główny składnik nalewek czy też win. Takie superowoce można z powodzeniem wykorzystywać do produkcji suplementów diety” – mówi Magdalena Kupska.

Soki w Polsce często są barwione aronią, co intensyfikuje ich barwę. Nie zawsze podaje się tę informację w składzie, np. soku wiśniowego, ponieważ jego smak pozostaje dalej wiśniowy. Zdaniem badaczki, przez to, że aronia ma dużo właściwości prozdrowotnych, nawet niewielkie jej ilości dodają walorów zdrowotnych sokom.

Magdalena Kupska ma w swoim dorobku kilka publikacji w zagranicznych czasopismach naukowych, wystąpienia na międzynarodowych konferencjach, jest laureatką konkursu PRELUDIUM organizowanego przez Narodowe Centrum Nauki na realizację projektu badawczego, którego jest kierownikiem. Ukończyła I i II stopień studiów z oceną celującą, za co otrzymała Złote Odznaki Absolwenta Politechniki Gdańskiej.