Audycji można było posłuchać 29 czerwca po godz. 20. Teraz jest dostępna jako podcast w formacie MP3. Pobierz podcast!

W dawnych czasach szeroko rozumiane żywienie zajmowało dużo czasu, ale też bazowało na zdrowszych, lokalnie dostępnych produktach i łączyło ludzi zasiadających razem do stołu.

Czy dziś, w epoce wiecznego pośpiechu, dominacji wielkich sieci handlowych i coraz bardziej przetworzonego jedzenia możemy wrócić do najlepszych tradycji, propagowanych przez ruch slow food? I czy taka filozofia - nie tylko jedzenia, ale i całego życia - ma szansę być w Polsce czymś więcej niż tylko niszowym zjawiskiem?

Jan Stradowski, szef działu nauki "Focusa" zaprasza do studia TOK FM specjalistów od nauki, technologii i nowych trendów, by dyskutować z nimi o tym, jak wygląda dziś nowa wersja Homo sapiens.

W najbliższą sobotę po godz. 20 w audycji "Człowiek 2.0" jego gośćmi będą Monika Kucia, dyrektor ds. rozwoju VMI Szkoły Kulinarnej w Warszawie i dziennikarka kulinarna, Lucyna Zembowicz, liderka warszawskiego ruchu Slow Food oraz Grzegorz Łapanowski, prezes fundacji Szkoła Na Widelcu, kucharz i bloger.

Polecamy nasze artykuły:
* "Obiad w stylu hi-tech"
* "Molekuły na talerzu"
* "Droga do gwiazdki"

* oraz książkę "Grzegorz Łapanowski smakuje"