“Focus” w TOK FM: slow food [AUDYCJA]

Jak wrócić do rozsądnego i tradycyjnego jedzenia, nie szkodząc zdrowiu ani środowisku? O tym będziemy rozmawiać w naszej audycji w TOK FM w najbliższą sobotę, 29 czerwca po godz. 20!

Audycji można było posłuchać 29 czerwca po godz. 20. Teraz jest dostępna jako podcast w formacie MP3. http://www.focus.pl/newsy/zobacz/publikacje/focus-w-tok-fm-slow-food/nc/1/!

W dawnych czasach szeroko rozumiane żywienie zajmowało dużo czasu, ale też bazowało na zdrowszych, lokalnie dostępnych produktach i łączyło ludzi zasiadających razem do stołu.

Czy dziś, w epoce wiecznego pośpiechu, dominacji wielkich sieci handlowych i coraz bardziej przetworzonego jedzenia możemy wrócić do najlepszych tradycji, propagowanych przez ruch slow food? I czy taka filozofia – nie tylko jedzenia, ale i całego życia – ma szansę być w Polsce czymś więcej niż tylko niszowym zjawiskiem?

Jan Stradowski, szef działu nauki “Focusa” zaprasza do studia TOK FM specjalistów od nauki, technologii i nowych trendów, by dyskutować z nimi o tym, jak wygląda dziś nowa wersja Homo sapiens.

W najbliższą sobotę po godz. 20 w audycji “Człowiek 2.0” jego gośćmi będą Monika Kucia, dyrektor ds. rozwoju VMI Szkoły Kulinarnej w Warszawie i dziennikarka kulinarna, Lucyna Zembowicz, liderka warszawskiego ruchu Slow Food oraz Grzegorz Łapanowski, prezes fundacji Szkoła Na Widelcu, kucharz i bloger.

Polecamy nasze artykuły:
* “http://www.focus.pl/nauka/zobacz/publikacje/obiad-w-stylu-hi-tech/”
* “http://www.focus.pl/cywilizacja/zobacz/publikacje/molekuly-na-talerzu/”
* “http://coaching.focus.pl/2012/10/15/droga-do-gwiazdki/”

* oraz książkę “Grzegorz Łapanowski smakuje