Obecnie naukowcy badają związki między tymi substancjami i ludzkimi chorobami. Wyniki wskazują na związki niektórych konkretnych pestycydów z ryzykiem nowotworu, cukrzycy, uszkodzeń układu nerwowego, a nawet autyzmu. 

W ciągu mniej niż dekady jarmuż stał się szalenie popularny, szczególnie wśród modnych dietetyków i żywieniowych influencerów. Pojawia się w wegańskich i wegetariańskch przepisach jako cenne źródło beta karotenu oraz ważny element diety wspierającej układ moczowy. Sproszkowany i przetworzony jest także często dodawany do popcorny oraz słodzonych napojów gazowanych. 

Brudny tuzin

lista najbardziej pryskanych warzyw i owoców według EWG

  1. truskawki

  2. szpinak
  3. jarmuż
  4. nektarynki
  5. jabłka
  6. winogrona
  7. brzoskwinie
  8. wiśnie
  9. gruszki
  10. pomidory
  11. seler
  12. ziemniaki
    oraz dodatkowo na 13 miejscu – ostra papryka

W ubiegłym roku jarmużu na liście jeszcze nie było. Jednak ostatnie badania wykazały ślady ponad 5 pestycydów, mimo tego, że próbki były dokładnie umyte. Około 90% próbek miało w sobie wykrywalną ilość przynajmniej dwóch, a najbardziej zanieczyszczona próbka miała aż 18 toksycznych związków w sobie. 

W 60% próbek EWG znalazło DCPA (tetrachlorotereftalan dimetylu), silny środek do walki z chwastami, sprzedawany pod nazwą Dacthal. Herbicyd jest używany w USA od lat 50-tych, głównie na uprawach truskawek, warzyw, bawełny i fasoli. Do lat 90-tych XX wieku używano go także to walki z chwastami na polach golfowych. 

W 2005 roku użycie środka zostało wstrzymane u większości rolników amerykańskich ze względu na złe skutki używania DCPA dla wód gruntowych. Kilka lat później Unia Europejska zakazała używania tego środka. Obecnie jedyne warzywa w USA, które mogą być tym pryskane to słodkie ziemniaki, bakłażany, rzepa oraz jarmuż. 

Dodatkowo, amerykańska agencja ochrony środowiska EPA przekonuje, że dysponuje „przekonującymi dowodami” na to, że Dacthal powoduje raka. Powodem takiej diagnozy ma być wynik dwuletniego badania wpływu DCPA na guzy tarczycy i wątroby u szczurów. Skutki interakcji herbicydy z ludzkimi nowotworami nie są jeszcze do końca zbadane. W 2018 roku z kolei stanowy urząd California Office of Environmental Health Hazard zajmujący się zagrożeniami zdrowia związanymi z takimi substancjami ocenił, że nawet obecność DCPA w wodzie pitnej i spożywanie go przez całe życie nie zagrozi ludzkiemu zdrowiu. Co innego mówią badania Environmental Working Group na zwierzętach, które wskazują na ryzyko uszkodzeń funkcji neurologicznych i motorycznych. 

To jednak jedna strona zagrożenia – konsumenci. Osobnym tematem jest zdrowie rolników, które według EWG jest równie, jeśli nie bardziej, zagrożone. Wdychanie herbicydu podczas oprysków może skończyć się bardzo źle dla ich zdrowia. Naukowcy wśród negatywnych skutków wymieniają chłoniaka – nowotwór atakujący układ limfatyczny. 

Każdego roku, według danych EPA dochodzi do 10-20 tysięcy zatruć pestycydami wśród amerykańskich rolników. 

Czy to oznacza, że powinniśmy odstawić zupełnie jarmuż?

Mimo alarmujących informacji dietetycy i naukowcy przekonują, że obecność tego warzywa w diecie jest bardzo wskazana. Kubek surowego, siekanego jarmużu (w koktajlu, sałatce) to 200% dziennego zapotrzebowania człowieka na witaminę A oraz około 700% zapotrzebowania  witaminy K. Oprócz tego warzywo ma w sobie witaminę B6, C, wapń i potas. Istnieją także badania wiążące jarmuż ze zmniejszaniem ryzyka zachorowalności na niektóre nowotwory. Zatem efekty pozytywne wciąż przebijają potencjalne ryzyko.