Picie dużych ilości mleka może wcale nie zmniejszać ryzyka złamań kości - wskazują badania naukowców ze Szwecji, które opublikowano w magazynie "British Medical Journal". Badania, przeprowadzone w Szwecji wykazały, że kobiety, które piły więcej niż trzy szklanki dziennie były wręcz bardziej podatne na złamania kości niż te, które piły go mniej.

Naukowcy podkreślają, że ich badanie jedynie wskazuje na pewien trend i nie powinno być interpretowana jako jednoznaczny dowód na to, że wysokie spożycie mleka prowadzi do złamań kości. Badacze dodają, że na złamania kości wpływa wiele czynników, w tym m.in. waga ciała czy spożycie alkoholu. 

Mleko przez wiele lat było polecane przez lekarzy jako doskonałe źródło wapnia. Uważano, że picie mleka korzystnie wpływa na odporność organizmu i budowę kości. Badania prowadzone na przestrzeni lat nie do końca jednak potwierdzały te przekonania. 

Naukowcy ze Szwecji przeanalizowali zwyczaje żywieniowe ponad 61 tys. kobiet i ponad 45 tys. mężczyzn. Uczestnicy badania deklarowali, jak często spożywają takie produkty, jak jogurty, sery i mleko. Następnie monitorowano stan zdrowia tych osób. Po 20 latach okazało się, że kobiety, które piły więcej niż trzy szklanki mleka w ciągu dnia, częściej łamały kości niż te, które piły mniej. U pijących duże ilości mleka zaobserwowano ponad dwukrotnie częściej występujące złamania biodra. U mężczyzn zaobserwowano podobną, choć nie aż tak silną tendencję.

Zupełnie odwrotne wnioski płynęły z obserwacji osób, które często spożywały jogurty. U nich odsetek złamań kości był o wiele niższy. Zdaniem naukowców wszystkiemu winne mogą być cukry zawarte w mleku. Wcześniejsze badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że ich spożycie przyspiesza starzenie się organizmu. 

Autorzy badania są przekonani, że ze zmianą zaleceń dietetycznych warto jeszcze poczekać. Związek między piciem mleka a złamaniami kości musi zostać potwierdzony w serii kolejnych badań. Do tego czasu, podkreślają, warto nadal zachęcać do stosowania zbilansowanej diety, składającej się z pięciu składników odżywczych, w której mleko i produkty mleczne są bardzo istotne.