Kwasy tłuszczowe omega-3 nazywane są też czasem n-3. Należą do kwasów wielonienasyconych. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do niezbędnych człowiekowi kwasów omega-3 należą m.in. kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Kolejne badania naukowe wykazują, że omega-3 chronią nas przed różnymi chorobami. Mogą nawet nam wydłużać życie – twierdzą uczeni z kilku uczelni w USA i Kanadzie.

Wysoki poziom kwasów omega-3 wydłuża życie średnio o pięć lat

Do takiego wniosku badacze doszli, analizując dane z długofalowego badania zwanego Framingham study. Pod uwagę wzięto grupę 2240 osób monitorowaną przez 11 lat. U osób tych oznaczano we krwi m.in. poziom wolnych kwasów tłuszczowych (FFA, NEFA). Okazało się, że ten parametr ma ścisły związek z długowiecznością – piszą autorzy badania w pracy opublikowanej na łamach czasopisma naukowego „American Journal of Clinical Nutrition”.

– Jeśli regularnie spożywamy pokarmy bogate w kwasy omega-3, takie jak tłuste ryby, mamy we krwi wysoki poziom FFA, co przekłada się na wydłużenie spodziewanego czasu życia o prawie pięć lat. A ponieważ regularne palenie papierosów skraca życie o 4,7 roku, możemy powiedzieć, że niski poziom kwasów omega-3 jest równie szkodliwy, jak nałóg tytoniowy – wyjaśnia dr Aleix Sala-Vila z Hospital del Mar Medical Research Institute, jedna z autorek badania.

Kwasy omega-3 chronią przed rakiem sutka

Z kolei uczeni z Marshall University postanowili sprawdzić, jak na zdrowie potomstwa myszy wpływa poziom kwasów omega-3 w diecie jego matki. W pracy, której wyniki publikuje czasopismo naukowe „Frontiers in Cell and Developmental Biology” zauważyli, że istnieje zdecydowana różnica dotycząca ryzyka choroby nowotworowej.

Samice myszy podzielono na dwie grupy. Jedna miała w diecie dużo oleju kukurydzianego, ubogiego w omega-3. Druga dostawała olej rzepakowy, będący dobrym źródłem zdrowych tłuszczy. Okazało się, że potomstwo samic z drugiej grupy rzadziej chorowało i umierało z powodu raka sutka.

– Nie jest jasne, w jaki sposób kwasy omega-3 chronią potomstwo tych myszy. Prawdopodobnie w grę wchodzą mechanizmy epigenetyczne – mówi kierująca badaniami prof. Philippe Georgel. Z wcześniejszych analiz wynika, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają u ludzi działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty.

Kwasy omega-3 zapobiegają migrenie

Badacze z USA wykazali natomiast, że dieta bogata w kwasy omega-3 zmniejsza objawy u osób cierpiących na migrenowe bóle głowy. Badanie opisane na łamach czasopisma naukowego „BMJ” objęło 182 osoby z taką przypadłością.

Po 16 tygodniach obserwacji okazało się, że kwasy omega-3 podwyższają w organizmie poziom kwasu 17-HDHA, który ma działanie przeciwbólowe. Osoby, które zmieniły swoją dietę tak, aby zawierała ona duże ilości omega-3 odnotowały skrócenie czasu trwania bólu głowy w ciągu dnia średnio o 1,3-1,7 godziny, a w skali miesiąca liczba dni wolnych od dolegliwości zwiększyła się nawet o 4.

Kwasy omega-3: działanie i znaczenie dla organizmu

Kwasy tłuszczowe to jeden z najważniejszych składników naszej diety. Powinniśmy spożywać je codziennie, ponieważ nie potrafimy ich sami wytworzyć. Ryby zawierają dużo kwasów omega-3, ponieważ jedzą duże ilości alg. Natomiast nasza dieta obfituje głównie w kwasy omega-6 i 9.

Nienasycone kwasy tłuszczowe są podstawowym budulcem mózgu, dlatego są mu bardzo potrzebne do prawidłowego działania. Naukowcy udowodnili, że kwasy omega-3 mogą chronić przed depresją oraz chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak Parkinson i Alzheimer. Poza tym są one niezbędne do prawidłowej pracy serca i układu odpornościowego.

Kwasy omega-3: jakie wybrać, dieta i suplementy

Odpowiedni poziom kwasów omega-3 może zapewnić nam dieta śródziemnomorska. Jej podstawowe składniki to:

  • tłuste ryby (np. śledzie, makrele),
  • owoce morza,
  • świeże warzywa,
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Jeśli mamy problem z utrzymaniem takiej diety, możemy sięgnąć po suplementy takie jak tran. Inne produkty z dużą zawartością omega-3 to:

  • nasiona chia,
  • siemię lniane,
  • dobrej jakości olej rzepakowy.

Kiedy badać poziom kwasów omega-3

Wraz z dietą przyjmujemy najczęściej kwasy omega-6, które są dla nas mniej zdrowe niż omega-3. Warto więc zbadać, ile ich mamy w organizmie. Służy do tego badanie krwi.

Idealny stosunek omega-6 do omega-3 wynosi 3 do 1, podczas gdy u wielu z nas jest to aż 16 do 1. Po zbadaniu profilu lipidowego możemy zastosować suplementację lub zwiększyć w diecie ilość produktów bogatych w omega-3. W razie wątpliwości najlepiej skonsultować się z dietetykiem.

Źródła: